Babka drożdżowa ze skórką pomarańczową

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

345

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

3 szklanki

1 opakowanie

1 szczypta

0.3 szklanki

1 szklanka

1 sztuka

null gramów

null gramów

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszać mąkę, drożdże, sól i cukier.

Krok 2

Podgrzać mleko i rozpuścić w nim Kasię.

Krok 3

Mleko z Kasią wlać do mąki.

Krok 4

Dodać 1 jajko, sok i skórkę z cytryny i skórkę pomarańczy.

Krok 5

Wszystkie składniki wyrobić ręcznie, pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu około 30 minut do wyrośnięcia.

Krok 6

Przełożyć do wysmarowanej Kasią formy i znowu pozostawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.

Krok 7

Piec w 180C przez 45 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka drożdżowa ze skórką pomarańczową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka drożdżowa ze skórką pomarańczową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka drożdżowa ze skórką pomarańczową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka drożdżowa ze skórką pomarańczową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka drożdżowa ze skórką pomarańczową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka drożdżowa ze skórką pomarańczową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka drożdżowa ze skórką pomarańczową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej