Babka górnicza

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

15 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 szklanka

2 sztuki

2 łyżki

2 szklanki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.6 szklanki

0.6 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z sodą, cynamonem i kakao.

Babka górnicza - Krok 1

Krok 2

 Jaja ucieraj z cukrem na puch.

Babka górnicza - Krok 2

Krok 3

Do ucieranych jaj dodawaj partiami miękką kostkę do pieczenia Kasia. Na koniec dodaj powidła i delikatnie wymieszaj łyżką.

Babka górnicza - Krok 3

Krok 4

Ciągle miksując wsypuj partiami mąkę z dodatkami i wlewaj mleko.

Babka górnicza - Krok 4

Krok 5

Na koniec dodaj obsypane łyżką mąki rodzynki i delikatnie wymieszaj.

Babka górnicza - Krok 5

Krok 6

Ciasto przełóż do posmarowanej Kasią i obsypanej mąką formy keksowej o wymiarach podstawy 8x27cm i piecz około 50 minut w 180 st.C

Babka górnicza - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka górnicza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka górnicza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka górnicza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka górnicza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka górnicza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka górnicza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka górnicza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
10 osób ogląda przepis:
Magiczne ciasto
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka górniczaBabka górnicza

Szukasz łatwego w przygotowaniu wypieku na Wielkanoc? Babka górnicza to propozycja właśnie dla Ciebie. Do jej przyrządzenia będziesz potrzebować składników o temperaturze pokojowej, m.in. dokładnie przesianej mąki. Zdecyduj się na mieszankę pszennej i ziemniaczanej. Jeśli chcesz, aby kakao miało dominujący smak w cieście, dodaj go nieco więcej niż sugeruje przepis. Przypraw ciasto cynamonem, który nada całości intensywnego korzennego aromatu. Wsyp także nieco sody oczyszczonej, aby ciasto było wyrośnięte i pulchne. Dorzuć do tego bakalie, takie jak: orzechy włoskie czy rodzynki, których smak idealnie komponuje się z resztą składników. Ciągle miksując, dodawaj powoli powidła śliwkowe. Piecz w temperaturze 180° C – najlepiej w keksówce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Kiedy ciasto już się zarumieni i lekko przestygnie, posyp je cukrem pudrem lub kakao. Koniecznie podziel się swoją opinią na temat tego przepisu. Babka górnicza jest smacznym wypiekiem, który sprawdzi się nie tylko podczas świąt wielkanocnych. Spróbuj!