Babka herbaciana

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

793

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 dekagramów

0.5 szklanki

250 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szklanka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rodzynki gotować w herbacie przez 5 minut, odcedzić, herbatę przestudzić.

Krok 2

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i skórką z cytryny. Utrzeć masło lub Kasię z cukrem.

Krok 3

Cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku, a następnie na zmianę po trochę mąki z dodatkami oraz zimną herbatę. Na sam koniec dodać rodzynki i wymieszać ciasto łyżką.

Krok 4

Przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką formy (u mnie podłużna forma 24 x 11 cm, może być też niezbyt duża forma na klasyczną babkę) i piec przez ok. 45-50 minut w 180 stopniach (sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczona).

Krok 5

Ostudzone ciasto można polać lukrem lub polewą czekoladową.

Krok 6

Ja zrobiłam polewę z czekolady nadziewanej toffi i kilku łyżek śmietanki.

1

Opinie o przepisie

  • Honorata Kielczyk

    Honorata Kielczyk, 17.02.2018

    Oryginalny pomysł :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto marmurkowe
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej