Babka kresowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

676 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

184 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

394 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

200 gramów

200 gramów

4 sztuki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Utrzyj masło z cukrem do białości, dodawaj po łyżce mąki i po jednym żółtku, stale mieszając.

Babka kresowa - Krok 1

Krok 2

Obierz migdały z łupinek, posiekaj i dodaj do masy.

Babka kresowa - Krok 2

Krok 3

Następnie, delikatnie mieszając, powoli dodaj ubitą na sztywno pianę z białek. Wlej do przygotowanej formy i piecz 30 minut.

Babka kresowa - Krok 3
3

Opinie o przepisie

  • Jakub Płatek

    Jakub Płatek , 16.05.2017

    ale pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Warelis

    Krystyna Warelis , 23.03.2016

    Wypróbuję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Borucz

    Agata Borucz , 14.03.2016

    Agata Borucz

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka kresowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka kresowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka kresowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka kresowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka kresowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka kresowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka kresowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka kresowaBabka kresowa

Babkę kresową powinien wyróżniać intensywny smak i zapach migdałów. Jej sekret kryje się w odpowiednio przygotowanej masie na ciasto – powinna mieć gęstą i spójną konsystencję. Warto wcześniej zadbać o to, aby całość była puszysta i dobrze napowietrzona. W tym celu oddzielone od żółtek białka ubij na sztywną masę i dodaj je na końcu. Natomiast żółtka stopniowo łącz z kostką do pieczenia utartą z cukrem do białości. Podobnie postępuj z mąką (poleca się przede wszystkim gryczaną). Intensywny smak i zapach migdałów uzyskasz za sprawą ich posiekanych drobno ziaren. Opcjonalnie uwydatnij ich smak dodatkiem olejku migdałowego. Dzięki tym orzechom ciasto zyska także brązowy kolor. Piecz je w dowolnej formie. Ciekawie będzie się prezentować jako okrągły torcik, który możesz oprószyć cukrem pudrem. Wypróbuj również wersji babki kresowej przygotowanej w keksówce, która będzie przypominać chleb. Zaserwujesz ją wtedy w postaci kromek z kleksem bitej śmietany lub łyżką owocowych powideł. Koniecznie wypróbuj ten przepis na pyszną babkę kresową.