Babka kresowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

667 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

184 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

394 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

200 gramów

4 sztuki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Utrzyj masło z cukrem do białości, dodawaj po łyżce mąki i po jednym żółtku, stale mieszając.

Babka kresowa - Krok 1

Krok 2

Obierz migdały z łupinek, posiekaj i dodaj do masy.

Babka kresowa - Krok 2

Krok 3

Następnie, delikatnie mieszając, powoli dodaj ubitą na sztywno pianę z białek. Wlej do przygotowanej formy i piecz 30 minut.

Babka kresowa - Krok 3
3

Opinie o przepisie

  • Jakub Płatek

    Jakub Płatek

    ale pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Warelis

    Krystyna Warelis

    Wypróbuję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Borucz

    Agata Borucz

    Agata Borucz

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka kresowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka kresowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka kresowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka kresowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka kresowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka kresowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka kresowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka kresowaBabka kresowa

Babkę kresową powinien wyróżniać intensywny smak i zapach migdałów. Jej sekret kryje się w odpowiednio przygotowanej masie na ciasto – powinna mieć gęstą i spójną konsystencję. Warto wcześniej zadbać o to, aby całość była puszysta i dobrze napowietrzona. W tym celu oddzielone od żółtek białka ubij na sztywną masę i dodaj je na końcu. Natomiast żółtka stopniowo łącz z kostką do pieczenia utartą z cukrem do białości. Podobnie postępuj z mąką (poleca się przede wszystkim gryczaną). Intensywny smak i zapach migdałów uzyskasz za sprawą ich posiekanych drobno ziaren. Opcjonalnie uwydatnij ich smak dodatkiem olejku migdałowego. Dzięki tym orzechom ciasto zyska także brązowy kolor. Piecz je w dowolnej formie. Ciekawie będzie się prezentować jako okrągły torcik, który możesz oprószyć cukrem pudrem. Wypróbuj również wersji babki kresowej przygotowanej w keksówce, która będzie przypominać chleb. Zaserwujesz ją wtedy w postaci kromek z kleksem bitej śmietany lub łyżką owocowych powideł. Koniecznie wypróbuj ten przepis na pyszną babkę kresową.