Babka Luksusowa

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

322

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

rozczyn:

0.06 litra

0.02 kilograma

0.05 kilograma

1

ciasto:

0.1 kilograma

2 sztuki

0.16 kilograma

0.37 kilograma

1

1

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę ciepłą wymieszać z drożdżami i cukrem odrobiną mąki, zasypać po wierzchu i pozostawić, aż popęka i wyrośnie na całe naczynie.

Krok 2

Następnie dodać jaja resztę cukru i mąkę i delikatnie wymieszać, dodać na koniec Kasię rozpuszczoną do konsystencji gęstej śmietany i jeszcze raz przemieszać, podsypać odrobinę mąki dodać rodzynki esencje i skórkę pomarańczową. Ciasto ma być luźne i klejące.

Krok 3

Nasmarować rozpuszczoną Kasią dużą formę (na 1 kg ciasta), przełożyć ciasto łyżką namoczoną w oleju.

Krok 4

Pozostawić do wyrośnięcia na wielkość formy.

Krok 5

Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka Luksusowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka Luksusowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka Luksusowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka Luksusowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka Luksusowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka Luksusowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka Luksusowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Babka piaskowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej