Babka migdałowa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

23

245 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

611 osób wydrukowało

Pobierz pdf

803 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1.25 szklanki

1.25 szklanki

1 szklanka

100 gramów

0.5 szklanki

1 sztuka

0.5 opakowania

40 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kasię utrzeć z cukrem.

Babka migdałowa - Krok 1

Krok 2

Dodawać kolejno żółtka i mleko.

Babka migdałowa - Krok 2

Krok 3

Z białek ubić pianę.

Babka migdałowa - Krok 3

Krok 4

Do masy dodajemy mąkę i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem i pianę z białek. Gdy składniki się połączą dodajemy aromat waniliowy i połowę płatków migdałów.

Babka migdałowa - Krok 4

Krok 5

Wszystko delikatnie połączyć i wlać do formy babki o średnicy 17cm. Piec około 50 minut. Sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku. Babę można polać lukrem i posypać płatkami migdałów.

Babka migdałowa - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Marzena Kasprzak

    Marzena Kasprzak, 12.03.2016

    pyszna,polecam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka migdałowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka migdałowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka migdałowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka migdałowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka migdałowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka migdałowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka migdałowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Zebra
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

średnie

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka migdałowaBabka migdałowa

Wyobrażasz sobie Wielkanoc bez pachnącej i smacznej babki na świątecznym stole? Ta wersja jej klasycznego przepisu to propozycja, która sprawdzi się zarówno jako wypiek świąteczny, jak i codzienna słodka przekąska. Utrzyj tłuszcz z cukrem na puch i połącz delikatnie z resztą składników za pomocą miksera. Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiej przez sito, aby nabrały powietrza, dzięki czemu ciasto będzie pulchne. Dodaj nieco olejku migdałowego i waniliowego (z powodzeniem zastąpisz je aromatem waniliowym i migdałowym). Jeśli chcesz, użyj również aromatu pomarańczowego. Jeśli wsypiesz kilka łyżeczek kakao, ciasto uzyska ciemny kolor i intensywny smak. Kiedy powstanie gładka masa, delikatnie połącz ją z ubitą na sztywno pianą z białek. Płatki migdałów możesz zastąpić zmiażdżonymi orzechami włoskimi. Masę umieść w natłuszczonej formie i piecz do momentu zarumienienia. Ozdób całość lukrem i posyp płatkami migdałów, posiekaną drobno białą czekoladą lub kandyzowanymi owocami, np. wiśniami. Zainspiruj się naszym przepisem. Smacznego!