Babka mleczna

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

220

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 sztuki

1 opakowanie

1.25 szklanki

2 łyżeczki

1 szczypta

400 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ubijamy wraz z solą i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy mleko (ja po dodaniu mleka jeszcze trochę ubijałam) i wlewamy rozpuszczoną Kasię.

Krok 2

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną, a następnie powoli dodajemy do masy. Ma powstać gładka gęsta masa.

Krok 3

Formę należy wsmarować Kasią i oprószyć mąką. Wylać ciasto.

Krok 4

Piec przez około 35 minut w 180 C.

Krok 5

Po upieczeniu, otwieramy lekko piekarnik, a ciasto pozostawiamy w środku do ostygnięcia. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej