Babka piaskowa 2 kolorowa

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1196

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 sztuki

1.25 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

1.25 szklanki

0.5 szklanki

2 łyżeczki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

25 gramów

dekoracja:

5 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzeć z cukrem i potartą skórką z cytryny. Dodawać pojedynczo całe jaja i dalej ucierać, aż do momentu uzyskania jednolitej masy (masa może mieć konsystencję lekko zważonej, ale proszę się tym nie przejmować, gdyż po dodaniu mąki stanie się jednolita).

Krok 2

Następnie dodawać stopniowo przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki (tortową i ziemniaczaną). Mieszać delikatnie łyżką do uzyskania jednolitej masy.

Krok 3

Następnie dodać olejek, rodzynki i sok z cytryny. Wymieszać.

Krok 4

Masę podzielić na 2 części. Do 1/4 części masy dodać kakao.

Krok 5

Gotowe masy przełożyć do wysmarowanej Kasią formy w następującej kolejności: masa jasna, masa ciemna, masa jasna.

Krok 6

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka piaskowa 2 kolorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka piaskowa 2 kolorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka piaskowa 2 kolorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka piaskowa 2 kolorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka piaskowa 2 kolorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka piaskowa 2 kolorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka piaskowa 2 kolorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej