Babka piaskowa-czekoladowa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

116 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

134 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

175 gramów

200 gramów

1 łyżka

2 łyżki

5 sztuk

200 gramów

1 opakowanie

50 gramów

2 łyżeczki

100 gramów

2 opakowania

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzyj na pianę. Ucierając, dodaj cukier, cukier waniliowy, rum i jajka, jedno po drugim.

Krok 2

Mąki wymieszaj z tartymi migdałami, proszkiem do pieczenia i sproszkowaną czekoladą.

Krok 3

Dodawaj po łyżce do ucieranej masy.

Krok 4

Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i osypanej mąką formy w kształcie dwóch serc i piecz około 50 minut w 180 st. C.

Krok 5

Upieczone ciasto wyjmij z blaszki i odwróć do góry dnem.

Krok 6

Gdy ostygnie, polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą czekoladową i udekoruj cukrowymi pisakami i posypką.

2

Opinie o przepisie

  • Ewa Leszczynska

    Ewa Leszczynska, 17.05.2019

    przepis super powtorze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Pieńkos

    Małgorzata Pieńkos, 26.02.2017

    Jak duże są formy i jak je połączyć w ten sposób

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka piaskowa-czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka piaskowa-czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka piaskowa-czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka piaskowa-czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka piaskowa-czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka piaskowa-czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka piaskowa-czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Babka czekoladowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka piaskowa-czekoladowaBabka piaskowa-czekoladowa

Babka piaskowa czekoladowa może być odpowiednią podstawą do przyrządzenia słodkiego deseru na wyjątkową okoliczność. Sięgając po ciekawą formę, np. w kształcie dwóch serc, upieczesz nietypowe i naprawdę smaczne ciasto, które przyciągnie uwagę wyglądem. Wypiek powinien wyjść miękki, jeśli stopniowo będziesz łączyć ze sobą wszystkie składniki. A charakterystycznie piaskowy, gdy do masy na ciasto dodasz drobno stare migdały. Ich smak świetnie wydobędzie odrobina olejku migdałowego. Słodkość babki piaskowej podkreśl cukrem pudrem, cukrem waniliowym lub kilkoma łyżeczkami miodu, które należy dobrze utrzeć z jajkami oraz kostką do pieczenia. Ciasto możesz przygotować w dwóch wersjach – jasnej i ciemnej. Wystarczy, że do drugiej dodasz sproszkowaną czekoladę lub niewielką ilość kakao. Po przełożeniu do formy, piecz całość w temperaturze 180° C. Gdy ostygnie, udekoruj babkę dowolną czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej oraz cukrową kolorową posypką. Do ozdoby świetnie nadadzą się także bakalie oraz orzechy. Co sądzisz o naszym przepisie?