Babka piaskowa z jabłkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

573

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

12.5 dekagrama

12.5 dekagrama

20 dekagramów

12.5 dekagrama

4 sztuki

1 łyżeczka

1 opakowanie

4

2 sztuki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuścić Kasię i ostudzić.

Krok 2

Jabłko (1 szt.) obrać, umyć, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce jarzynowej i wymieszać z sokiem cytrynowym, by nie ściemniało.

Krok 3

Do Kasi dodawać stopniowo zmieszane obie mąki i dalej mieszając dodawać: cukier, cukier waniliowy, olejek cytrynowy, jaja i na końcu proszek do pieczenia i starte jabłko.

Krok 4

Wymieszać.

Krok 5

Przełożyć do wysmarowanej Kasią foremki z kominkiem.

Krok 6

Piec w średnio gorącym (180 stopni) piekarniku ok. 60 min.

Krok 7

Po wystudzeniu do środka babki wkładamy umyte, osuszone i pokrojone w ósemki pozostałe jabłko.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka piaskowa z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka piaskowa z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka piaskowa z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka piaskowa z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka piaskowa z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka piaskowa z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka piaskowa z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej