Babka piaskowa z polewą czekoladową

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

22 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

5 sztuk

1 szklanka

2 opakowania

2 szklanki

6 łyżek

1 opakowanie

1 łyżka

7 łyżek

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka, mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek, oliwę, ocet dodać do utartej Kasi. Utrzeć na gładką masę. Dodać ubitą pianę z białek. Wszystko dokładnie wymieszać.

Krok 2

Foremkę wysmarować Kasią i posypać mąka krupczatką ew. bułką tartą. Wylać do foremki około 3/4 porcji ciasta. Do pozostałej części dodać dwie łyżki kakao. Wymieszać i wylać do foremki.

Krok 3

Piec ok. 40-45 min 170 stopni. Po upieczeniu zostawić babkę do wystygnięcia i polać polewą czekoladową. Smacznego !!!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka piaskowa z polewą czekoladową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka piaskowa z polewą czekoladową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka piaskowa z polewą czekoladową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka piaskowa z polewą czekoladową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka piaskowa z polewą czekoladową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka piaskowa z polewą czekoladową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka piaskowa z polewą czekoladową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej