Babka podolska

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

22

133 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

440 osób wydrukowało

Pobierz pdf

483 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

30 gramów

50 gramów

250 mililitrów

2 sztuki

350 gramów

1 sztuka

1 szczypta

900 gramów

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj rozczyn: do miseczki skrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru, wlej pół szklanki letniego mleka i dodaj 2 łyżki mąki.

Krok 2

Oprósz delikatnie mąką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.

Krok 3

Następnie do dużej miski wsyp mąkę, wlej rozczyn, dodaj jajka, pozostały cukier, Kasię, migdały, skórkę cytrynową i sól.

Krok 4

Wyrabiaj rękoma tak długo, aż w cieście zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza.

Krok 5

Odstaw pod przykryciem na minimum 40 minut do wyrośnięcia.

Krok 6

Ciasto drożdżowe rozwałkuj na grubość 5-6 mm.

Krok 7

Masę makową rozsmaruj równomiernie na cieście, a następnie zwiń ciasto jak roladę.

Krok 8

Dużą formę na babkę posmaruj Kasią i obsyp mąką.

Krok 9

Włóż do niej ciasto i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.

Krok 10

Piecz 35-45 minut w temperaturze 180 stopni C.

Krok 11

Upieczoną babkę wyjmij z formy, ostudź, a następnie polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą czekoladową.

Krok 12

Z wierzchu posyp suchym makiem.

6

Opinie o przepisie

  • Renata Jablonski

    Renata Jablonski

    Staszek Ala Gawronski ja tez nie ale damy radę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Szmit

    Janusz Szmit

    Piszę się na makowca !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Staszek Ala Gawronski

    Staszek Ala Gawronski

    Reniu super wyglada twoj coconut cake, a babke makowce tez zrobie, tylko nie wiem jak jak z ciasto drozdzowym, nie umiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Jablonski

    Renata Jablonski

    A Ja zrobie❤️mam masę makowa dzisiaj upiekłam coconut cake

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Daniela M

    Ania Daniela M

    Renata Jablonski Krystyna Sierko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Sajbura

    Halina Sajbura

    Ale bym zjadła.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka podolska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka podolska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka podolska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka podolska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka podolska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka podolska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka podolska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka podolskaBabka podolska

Babka podolska to pyszna alternatywa dla popularnych babek piaskowych. Konieczne do jej przygotowania jest wykorzystanie drożdży – odpowiednio przyrządzony zaczyn gwarantuje, że całość wyrośnie puszysta. Na początek rozpuść drożdże w ciepłym mleku z odrobiną cukru i mąki, a następnie odstaw w ciepłe miejsce. Dopiero później połącz je z resztą składników i wyrabiaj, aż ciasto zyska spójną i pulchną konsystencję, z wyraźnie widocznymi pęcherzykami powietrza. Jako dodatek do babki sprawdzi się masa makowa. Przygotuj ją z suchych ziaren maku lub skorzystaj z gotowej propozycji dostępnej w sklepach. Dla urozmaicenia wmieszaj w nią bakalie, np. rodzynki, orzechy włoskie lub kandyzowaną skórkę pomarańczową. Poza masą makową do tego wypieku możesz wykorzystać również serową, przyrządzoną na bazie utartego z cukrem białego twarogu. Babkę piecz w dowolnej formie – z kominem lub w keksówce. Dekoracyjnie rozsmaruj na jej wierzchu i brzegach polewę lukrową lub czekoladową. Wydrukuj listę potrzebnych składników i upiecz babkę podolską. Życzymy smacznego.