Babka podolska

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

22

143 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

440 osób wydrukowało

Pobierz pdf

483 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

500 gramów

30 gramów

50 gramów

250 mililitrów

2 sztuki

350 gramów

1 sztuka

1 szczypta

900 gramów

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj rozczyn: do miseczki skrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru, wlej pół szklanki letniego mleka i dodaj 2 łyżki mąki.

Krok 2

Oprósz delikatnie mąką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.

Krok 3

Następnie do dużej miski wsyp mąkę, wlej rozczyn, dodaj jajka, pozostały cukier, Kasię, migdały, skórkę cytrynową i sól.

Krok 4

Wyrabiaj rękoma tak długo, aż w cieście zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza.

Krok 5

Odstaw pod przykryciem na minimum 40 minut do wyrośnięcia.

Krok 6

Ciasto drożdżowe rozwałkuj na grubość 5-6 mm.

Krok 7

Masę makową rozsmaruj równomiernie na cieście, a następnie zwiń ciasto jak roladę.

Krok 8

Dużą formę na babkę posmaruj Kasią i obsyp mąką.

Krok 9

Włóż do niej ciasto i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.

Krok 10

Piecz 35-45 minut w temperaturze 180 stopni C.

Krok 11

Upieczoną babkę wyjmij z formy, ostudź, a następnie polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą czekoladową.

Krok 12

Z wierzchu posyp suchym makiem.

6

Opinie o przepisie

  • Renata Jablonski

    Renata Jablonski , 16.03.2016

    Staszek Ala Gawronski ja tez nie ale damy radę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Szmit

    Janusz Szmit , 16.03.2016

    Piszę się na makowca !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Staszek Ala Gawronski

    Staszek Ala Gawronski , 16.03.2016

    Reniu super wyglada twoj coconut cake, a babke makowce tez zrobie, tylko nie wiem jak jak z ciasto drozdzowym, nie umiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Jablonski

    Renata Jablonski , 15.03.2016

    A Ja zrobie❤️mam masę makowa dzisiaj upiekłam coconut cake

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Daniela M

    Ania Daniela M , 15.03.2016

    Renata Jablonski Krystyna Sierko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Sajbura

    Halina Sajbura , 15.03.2016

    Ale bym zjadła.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka podolska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka podolska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka podolska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka podolska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka podolska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka podolska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka podolska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kolorowa babka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka podolskaBabka podolska

Babka podolska to pyszna alternatywa dla popularnych babek piaskowych. Konieczne do jej przygotowania jest wykorzystanie drożdży – odpowiednio przyrządzony zaczyn gwarantuje, że całość wyrośnie puszysta. Na początek rozpuść drożdże w ciepłym mleku z odrobiną cukru i mąki, a następnie odstaw w ciepłe miejsce. Dopiero później połącz je z resztą składników i wyrabiaj, aż ciasto zyska spójną i pulchną konsystencję, z wyraźnie widocznymi pęcherzykami powietrza. Jako dodatek do babki sprawdzi się masa makowa. Przygotuj ją z suchych ziaren maku lub skorzystaj z gotowej propozycji dostępnej w sklepach. Dla urozmaicenia wmieszaj w nią bakalie, np. rodzynki, orzechy włoskie lub kandyzowaną skórkę pomarańczową. Poza masą makową do tego wypieku możesz wykorzystać również serową, przyrządzoną na bazie utartego z cukrem białego twarogu. Babkę piecz w dowolnej formie – z kominem lub w keksówce. Dekoracyjnie rozsmaruj na jej wierzchu i brzegach polewę lukrową lub czekoladową. Wydrukuj listę potrzebnych składników i upiecz babkę podolską. Życzymy smacznego.