Babka rodzynkowa

- Krok 1Cytrynę umyj, zetrzyj z niej skórkę, a następnie wyciśnij sok. Żółtka oddziel od białek.
- Krok 2Miękką Kasię utrzyj na puch z cukrem pudrem. Ciągle ucierając dodawaj po 1 żółtku.
- Krok 3Wsyp szklankę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i wlej połowę soku z cytryny i startej skórki (resztę soku i skórki zostaw do dekoracji). Wymieszaj mikserem. Na koniec wsyp pozostałą mąkę i ponownie wymieszaj.
- Krok 4Rodzynki wymieszaj z łyżką mąki. Białka ubij na sztywno. Pianę z białek i rodzynki przełóż do miski z ciastem i delikatnie wymieszaj.
- Krok 5Formę na babkę posmaruj Kasią i obsyp mąką. Ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180 st.C 50-60 minut.
- Krok 6Cukier puder wymieszaj z odrobiną soku z cytryny i utrzyj na gładki lukier. Przestudzoną babkę wyjmij z formy, polej lukrem i udekoruj rodzynkami i skórką pomarańczową.

Babka rodzynkowa
Smaczna, miękka i pachnąca wanilią – taka właśnie jest babka rodzynkowa. Do jej przygotowania potrzebujesz kilku podstawowych składników, takich jak: mąka (pszenna lub mieszana), kostka do pieczenia i jajka. Aby wyszła puszysta i złocista, oddzielnie utrzyj żółtka z cukrem lub intensywnym w zapachu olejkiem waniliowym i miodem. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj pod koniec przygotowywania masy. Smak babki doskonale podkreślą i urozmaicą bakalie. Sięgnij więc po suszone owoce, na przykład rodzynki sułtańskie, morele i żurawinę lub kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Wypiek udekoruj jasną polewą lukrową lub z dodatkiem wyrazistego syropu owocowego. Oprósz ją dekoracyjnie posiekanymi orzechami włoskimi. Jako ozdoba sprawdzą się także płatki migdałów, wiórki kokosowe i czekoladowe. Nadmiar słodkości świetnie zrównoważy kwasek cytrynowy lub świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Dodaj go bezpośrednio do masy na ciasto lub bezpośrednio skrop nim serwowane porcje babki. Wydrukuj listę składników i wypróbuj ten przepis.