Babka rodzynkowa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

12

104 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

185 osób wydrukowało

Pobierz pdf

251 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1.5 szklanki

1 opakowanie

200 gramów

4 sztuki

1 sztuka

10 gramów

0.75 szklanki

dekoracja:

150 gramów

0.25 szklanki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cytrynę umyj, zetrzyj z niej skórkę, a następnie wyciśnij sok. Żółtka oddziel od białek.

Babka rodzynkowa - Krok 1

Krok 2

Miękką Kasię utrzyj na puch z cukrem pudrem. Ciągle ucierając dodawaj po 1 żółtku.

Babka rodzynkowa - Krok 2

Krok 3

Wsyp szklankę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i wlej połowę soku z cytryny i startej skórki (resztę soku i skórki zostaw do dekoracji). Wymieszaj mikserem. Na koniec wsyp pozostałą mąkę i ponownie wymieszaj.

Babka rodzynkowa - Krok 3

Krok 4

Rodzynki wymieszaj z łyżką mąki. Białka ubij na sztywno. Pianę z białek i rodzynki przełóż do miski z ciastem i delikatnie wymieszaj.

Babka rodzynkowa - Krok 4

Krok 5

Formę na babkę posmaruj Kasią i obsyp mąką. Ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180 st.C 50-60 minut.

Babka rodzynkowa - Krok 5

Krok 6

Cukier puder wymieszaj z odrobiną soku z cytryny i utrzyj na gładki lukier. Przestudzoną babkę wyjmij z formy, polej lukrem i udekoruj rodzynkami i skórką pomarańczową.

1

Opinie o przepisie

  • Andrzej Kolodziej

    Andrzej Kolodziej , 13.01.2020

    Bardzo dobry i łatwy przepis. Korzystałem wiele razy. Pozdrawiam, Andrzej, ze Szwecji.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka rodzynkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka rodzynkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka rodzynkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka rodzynkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka rodzynkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka rodzynkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka rodzynkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Babka ucierana
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

średnie

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka rodzynkowaBabka rodzynkowa

Smaczna, miękka i pachnąca wanilią – taka właśnie jest babka rodzynkowa. Do jej przygotowania potrzebujesz kilku podstawowych składników, takich jak: mąka (pszenna lub mieszana), kostka do pieczenia i jajka. Aby wyszła puszysta i złocista, oddzielnie utrzyj żółtka z cukrem lub intensywnym w zapachu olejkiem waniliowym i miodem. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj pod koniec przygotowywania masy. Smak babki doskonale podkreślą i urozmaicą bakalie. Sięgnij więc po suszone owoce, na przykład rodzynki sułtańskie, morele i żurawinę lub kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Wypiek udekoruj jasną polewą lukrową lub z dodatkiem wyrazistego syropu owocowego. Oprósz ją dekoracyjnie posiekanymi orzechami włoskimi. Jako ozdoba sprawdzą się także płatki migdałów, wiórki kokosowe i czekoladowe. Nadmiar słodkości świetnie zrównoważy kwasek cytrynowy lub świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Dodaj go bezpośrednio do masy na ciasto lub bezpośrednio skrop nim serwowane porcje babki. Wydrukuj listę składników i wypróbuj ten przepis.