Babka szafranowa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

22

87 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

206 osób wydrukowało

Pobierz pdf

323 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

350 gramów

100 gramów

1.5 szklanki

0.5 łyżeczki

200 gramów

4 sztuki

2 łyżeczki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

0.66 szklanki

lukier:

100 gramów

3 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej przez sito, wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

Babka szafranowa - Krok 1

Krok 2

Śmietankę podgrzej. Do ciepłej włóż laskę wanilii i pokruszony w palcach szafran. Odstaw.

Babka szafranowa - Krok 2

Krok 3

Miękką Kasię utrzyj z cukrem na puch. Laskę wanilii wyjmij ze śmietanki, przekrój wzdłuż, wyjmij nasionka i włóż je ponownie do śmietanki.

Babka szafranowa - Krok 3

Krok 4

Do utartej z cukrem Kasi dodaj, ciągle ucierając, po jednym żółtka. Następnie dodaj wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki i śmietankę z szafranem i wanilią.

Babka szafranowa - Krok 4

Krok 5

Białka ubij z solą na sztywną pianę, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.

Babka szafranowa - Krok 5

Krok 6

Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i oprószonej mąką formy o pojemności 2 litrów. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 60 minut w 180 st.C. Cukier puder utrzyj z wodą na gładki lukier. Wystudzoną babkę polej lukrem i posyp płatkami migdałowymi.

Babka szafranowa - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka szafranowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka szafranowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka szafranowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka szafranowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka szafranowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka szafranowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka szafranowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka szafranowaBabka szafranowa

Czasem wystarczy jeden składnik, aby klasyczna propozycja nabrała zupełnie innego charakteru. W tym przypadku są to delikatne nitki szafranu. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji, to wypróbuj przepis na babkę szafranową. Gwarantujemy wyjątkowe połączenie smaków! Dla kogo? Dla szukających czegoś więcej ponad tradycyjne wypieki. Jeśli zaserwujesz taką babkę swoim gościom, z pewnością skosztują jej z ciekawością i smakiem.

Na jaką okazję?

Rodzinny zlot nie może obyć się bez śmiechów i wspomnień, ale też suto zastawionego stołu – dorzuć swoją „cegiełkę” w postaci szafranowej babki.

Czy wiesz, że?

Choć pochodzenie szafranu nie jest dokładnie znane, to za prawie pewnik uznać można, że wywodzi się z Orientu. Jego uprawa była powszechnie znana w Azji Mniejszej prawdopodobnie jeszcze przed naszą erą. Obecnie szafran jest najdroższą przyprawą świata.

Dla urozmaicenia:

Aby uzyskać lukier ciekawy nie tylko w smaku, ale i wyglądzie, możesz urozmaicić go za pomocą soku lub syropu owocowego. Dodatek skórki z cytryny lub pomarańczy również sprawdzi się doskonale.