Babka z krówkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

8

156 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

274 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

272 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

0.75 szklanki

5 sztuk

1 łyżeczka

125 mililitrów

200 gramów

1 szczypta

polewa kajmakowa:

100 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krówki pokrój na małe kawałki. Włóż do miski i oprósz łyżką mąki.

Krok 2

Pozostałą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą.

Krok 3

Miękką Kasię utrzyj z cukrem, dodając stopniowo po jednym jajku. Ciągle ucierając wlej ajerkoniak, a następnie dodawaj po łyżce mąki.

Krok 4

Do ciasta wsyp pokruszone krówki i delikatnie wymieszaj łyżką.

Krok 5

Formę do babki z kominkiem wysmaruj Kasią i obsyp mąką.

Krok 6

Ciasto przełóż do formy.

Krok 7

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut w 180 st. C.

Krok 8

Do rondelka włóż wszystkie składniki na polewę i gotuj, ciągle mieszając, aż polewa zgęstnieje.

Krok 9

Przestudzoną babkę polej jeszcze ciepłą polewą.

1

Opinie o przepisie

  • Edyta  K...

    Edyta K...

    Bardzo przyjemna babka, krówki lepiej żeby były kruche ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka z krówkamiBabka z krówkami

Jeśli lubisz smak toffi, upiecz babkę z krówkami. To ciekawa wersja tego popularnego wielkanocnego wypieku. Jeśli do wyboru masz cukierki ciągutki oraz kruche – zdecyduj się na tę drugą wersję. Łatwiej bowiem będzie je pokroić. Żeby nie opadły na dno podczas pieczenia, delikatnie obtocz je w mące. Pokrój je bardzo drobno – im większe kawałki, tym trudniej będzie im utrzymać się na powierzchni surowego ciasta podczas pieczenia. Do gotowej już babki przygotuj polewę kajmakową na bazie śmietanki – jej złocisty kolor będzie się pięknie prezentował. Ciemniejszą wersję otrzymasz, jeśli do jej przygotowania użyjesz ciemnego cukru trzcinowego, np. Muscovado, o wyraźnym posmaku melasy. Jeśli chcesz lekko przełamać karmelową słodycz krówek, zrób do ciasta polewę z gorzkiej czekolady, np. zawierającej 90% kakao. Dobrym pomysłem będzie także cytrynowy lukier albo cukier puder. Jeśli babkę podajesz na świąteczny stół, udekoruj ją marcepanowymi jajkami albo gałązkami bukszpanu. Spróbuj jej przy najbliższej okazji.