Babka z lukrem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

11

48 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

144 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

192 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

450 gramów

1 szklanka

80 gramów

30 gramów

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

50 gramów

wierzch:

150 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W 1/2 szklanki ciepłego mleka rozpuść drożdże, dodaj łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj papier do pieczenia o wymiarach 70 x 30 cm.

Babka z lukrem - Krok 1

Krok 2

Papier złóż na pół by powstał pas o wymiarach 15 x 70 cm. Tortownicę o średnicy 20 cm posmaruj tłuszczem i wyłóż jej boki (na zakładkę) papierem do pieczenia. Miejsce złączenia papieru zepnij u góry metalowym spinaczem.

Babka z lukrem - Krok 2

Krok 3

Pozostałe mleko, tłuszcz i cukier podgrzewaj w rondelku, aż cukier się rozpuści. Przestudź i wlej do miski miksera. Następnie dodaj jajko, żółtko, sól, połowę mąki i wyrośnięte drożdże, wymieszaj.

Babka z lukrem - Krok 3

Krok 4

Gdy składniki się połączą dodaj rodzynki i partiami pozostałą mąkę. Dokładnie wyrób. (Ciasto jest dość rzadkie.) Miękkie i elastyczne ciasto zostaw w misce na 30 minut by podwoiło objętość.

Babka z lukrem - Krok 4

Krok 5

Następnie zagnieć dłonią i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Postaw na 20 minut w ciepłe miejsce by podrosło. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut w 170 st.C (termoobieg).

Babka z lukrem - Krok 5

Krok 6

Upieczone ciasto wyjmij z formy. Usuń papier. Cukier puder utrzyj z połową białka na gładki lukier. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj łyżeczkę wody i wymieszaj. Wystudzone ciasto polej lukrem.

Babka z lukrem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka z lukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka z lukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka z lukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka z lukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka z lukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka z lukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka z lukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej