Babka z lukrem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

11

60 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

144 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

192 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

450 gramów

80 gramów

1 szklanka

80 gramów

30 gramów

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

50 gramów

wierzch:

150 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W 1/2 szklanki ciepłego mleka rozpuść drożdże, dodaj łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj papier do pieczenia o wymiarach 70 x 30 cm.

Babka z lukrem - Krok 1

Krok 2

Papier złóż na pół by powstał pas o wymiarach 15 x 70 cm. Tortownicę o średnicy 20 cm posmaruj tłuszczem i wyłóż jej boki (na zakładkę) papierem do pieczenia. Miejsce złączenia papieru zepnij u góry metalowym spinaczem.

Babka z lukrem - Krok 2

Krok 3

Pozostałe mleko, tłuszcz i cukier podgrzewaj w rondelku, aż cukier się rozpuści. Przestudź i wlej do miski miksera. Następnie dodaj jajko, żółtko, sól, połowę mąki i wyrośnięte drożdże, wymieszaj.

Babka z lukrem - Krok 3

Krok 4

Gdy składniki się połączą dodaj rodzynki i partiami pozostałą mąkę. Dokładnie wyrób. (Ciasto jest dość rzadkie.) Miękkie i elastyczne ciasto zostaw w misce na 30 minut by podwoiło objętość.

Babka z lukrem - Krok 4

Krok 5

Następnie zagnieć dłonią i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Postaw na 20 minut w ciepłe miejsce by podrosło. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut w 170 st.C (termoobieg).

Babka z lukrem - Krok 5

Krok 6

Upieczone ciasto wyjmij z formy. Usuń papier. Cukier puder utrzyj z połową białka na gładki lukier. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj łyżeczkę wody i wymieszaj. Wystudzone ciasto polej lukrem.

Babka z lukrem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka z lukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka z lukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka z lukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka z lukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka z lukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka z lukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka z lukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej