Babka z marmoladą

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

10

116 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

174 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

250 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 gramów

250 gramów

1 szczypta

1 sztuka

120 mililitrów

1 szczypta

1 sztuka

50 gramów

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozetrzyj z cukrem.

Krok 2

Dodaj śmietanę, szczyptę soli, mąkę, żółtka, jajko i roztopioną, przestudzoną Kasię.

Krok 3

Wszystko razem wymieszaj i wyrób dokładnie ciasto.

Krok 4

Odstaw do wyrośnięcia.

Krok 5

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość 2 cm.

Krok 6

Posmaruj marmoladą i zwiń ciasto jak roladę.

Krok 7

Następnie włóż do formy babkowej z kominkiem.

Krok 8

Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut, aby wyrosło.

Krok 9

Piecz w piekarniku w 160 stopniach C około 30 minut.

Krok 10

Po wystygnięciu posyp cukrem pudrem.

1

Opinie o przepisie

  • Agnieszka  Głownia

    Agnieszka Głownia

    Bossskie

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka z marmoladąBabka z marmoladą

Chcesz przygotować pyszną babkę drożdżową? Nic trudnego – wystarczy, że zastosujesz się do porad z tego przepisu. Wypiek z powodzeniem podasz jako świąteczny deser lub słodką przekąskę do kawy czy herbaty. Sekret udanej babki tkwi w odpowiednim przygotowaniu ciasta drożdżowego. W gruncie rzeczy nie jest to takie trudne – na początek drożdże (ważne, żeby miały temperaturę pokojową) zetrzyj z cukrem. Następnie stopniowo dodawaj pozostałe składniki: odrobinę soli, śmietanę, mąkę, jajka i kostkę do pieczenia. Wszystko razem energicznie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na kilkadziesiąt minut. Tak przygotowane ciasto rozwałkuj. Posmaruj je marmoladą (sprawdzą się również inne dżemy lub konfitury) i włóż do specjalnej formy – trzymaj je w niej jeszcze przez około pół godziny. Ostatnim krokiem jest wstawienie babki do piekarnika na kilkadziesiąt minut. Pamiętaj, że nie można piec jej w zbyt dużej temperaturze – w przeciwnym wypadku będzie zakalcem. Gotowe ciasto udekoruj cukrem pudrem lub rozsmaruj na nim polewę czekoladową. Udanych wypieków!