Babka z niespodzianką

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

176 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

112 osób wydrukowało

Pobierz pdf

93 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1.5 szklanki

1.5 szklanki

1 łyżeczka

1 łyżka

350 mililitrów

1 łyżka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ubij na puch z cukrem pudrem, dodaj miękką Kasię.

Krok 2

Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ocet.

Krok 3

Formę do babki posmaruj dokładnie Kasią i obsyp mąką.

Krok 4

Ciasto przełóż do formy i piecz około 40 minut w 180 st. C.

Krok 5

Upieczoną i wystudzoną babkę wyjmij z formy.

Krok 6

Odkrój denko z szerszej części i delikatnie wyjmij (nacinając nożem) część ciasta ze środka babki.

Krok 7

Wyjęte ciasto daj dzieciom lub zjedz sama. Żelatynę zalej dwoma łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje, dodaj łyżkę wrzątku i podgrzej, aby się rozpuściła.

Krok 8

Rozpuszczoną żelatynę wymieszaj z jogurtem. Lekko gęstniejący jogurt włóż razem z borówkami do środka babki i zakryj przykrywką z ciasta.

Krok 9

Babkę odstaw na godzinę do lodówki, by masa jogurtowa dobrze zastygła.

2

Opinie o przepisie

  • repsol

    repsol , 21.04.2018

    Dowiedziałem się z zaufanego źródła, że 4 jajka trzeba dodać na 1,5 szklanki mąki. Mam nadzieję, że wyjdzie, dzisiaj pierwszy raz wypróbuję :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • mariola jakiel

    mariola jakiel , 31.03.2018

    Ile jajek?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka z niespodzianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka z niespodzianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka z niespodzianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka z niespodzianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka z niespodzianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka z niespodzianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka z niespodzianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka z niespodziankąBabka z niespodzianką

Babka z niespodzianką to niebanalny sposób na klasyczny wypiek. Sekret jej smaku tkwi w nadzieniu z jogurtu owocowego oraz drobnych owoców jagodowych. Mogą to być borówki amerykańskie, poziomki albo też pokrojone na kawałki truskawki. Sprawdzą się również owoce mrożone – na przykład maliny. Pamiętaj jednak, by rozmrozić je przed dodaniem do nadzienia. Żeby było ono sztywne i nie wsiąkało w ciasto, wymieszaj je z żelatyną i zaczekaj, aż zgęstnieje. Dopiero wtedy połącz je z owocami. Następnie spód upieczonej i schłodzonej już babki odkrój delikatnie, używając dobrze naostrzonego noża, by ciasto nie popękało. Wydrąż je ostrożnie i nałóż do środka owocowe nadzienie. Przykryj wierzch babki i włóż całość do lodówki. Cięcie na powierzchni ciasta nie będzie wyraźnie widoczne, ale jeśli chcesz je przykryć, przygotuj do niej lukier albo polewę z białej czekolady. Babkę z niespodzianką podaj na paterze udekorowanej owocami albo jadalnymi kwiatkami. Upiecz ją, kiedy będziesz mieć ochotę na coś słodkiego i smacznego.