Babka ze śliwkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

462 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

54 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2.5 szklanki

25 dekagramów

1.75 szklanki

1 szklanka

4 sztuki

1.5 łyżeczki

0.5 kilograma

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Kasię utrzeć z cukrem na puszystą masę.

Krok 3

Dodawać po kolei żółtka, połowę mąki, śmietanę.

Krok 4

Dobrze wymieszać.

Krok 5

Z białek, z odrobiną cukru ubić bardzo sztywną pianę, dodać do ciasta razem z resztą mąki.

Krok 6

Delikatnie wymieszać.

Krok 7

Na sam koniec dosypać śliwki (bez pestek).

Krok 8

Wymieszać łyżką i wlać do foremki.

Krok 9

Zamiast śliwek można użyć dowolnych owoców.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Ciasto marmurkowe
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej