Bananowe babeczki z czekoladą i orzechami laskowymi

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

9 łyżek

2 sztuki

120 gramów

9 łyżek

80 gramów

1 szczypta

6 łyżek

1 szczypta

9 łyżek

1 szklanka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do 180 st. i posmarować Kasią 8 foremek.

Krok 2

W małym naczyniu roztopić Kasię w kąpieli wodnej i schłodzić. Następnie cały czas ubijając, dodać cukier, jajka, rozgniecionego banana oraz wanilię. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać posiekane orzechy i połączyć z uzyskaną wcześniej masą.

Krok 3

Przesiać mąkę z 3/4 mąki "kokosowej", cynamon, drożdże, sól. Ciągle ubijając, połączyć obie mieszanki i tak uzyskane ciasto przelać do foremek.

Krok 4

W misce przygotować masę złożoną z cukru trzcinowego, pozostałej części mąki kokosowej i wrzątku, a następnie rozlać ją równomiernie na cieście w foremkach.

Krok 5

Wstawić do piekarnika na 25-30 min., aż babeczki staną się chrupiące przy brzegach, a miękkie w środku.

Krok 6

Zostawić do przestygnięcia przez 15 min. i posypać cukrem pudrem. Podawać ciepłe.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej