Bananowe oczko

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

8 dekagramów

8 dekagramów

2 dekagramy

krem:

10 dekagramów

0.5 szklanki

12 dekagramów

0.6 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić na sztywno, dodawać żółtka i cukier, ciągle ubijając.

Krok 2

Na koniec wsypać mąkę przesianą z kakao i delikatnie wymieszać.

Krok 3

Ciasto przełożyć do wysmarowanej Kasią i posypanej bułką tarta formy (użyłam do tego szerokiej keksówki).

Krok 4

Piec w temp. 180 st. C. przez ok. 30 min.

Krok 5

Po upieczeniu schłodzić i przekroić na pół.

Krok 6

Orzechy sparzyć wrzącym mlekiem i wystudzić.

Krok 7

Miękką Kasię utrzeć z cukrem i połączyć z orzechami.

Krok 8

Można dodać aromat, np. rumowy.

Krok 9

Dolną część biszkoptu posmarować warstwą kremu, na środku ułożyć banany.

Krok 10

Przykryć resztą kremu i drugą połówką biszkoptu.

Krok 11

Lekko docisnąć po bokach.

Krok 12

Polać polewą czekoladową i schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Krok 13

Krem do tego ciasta jest dosyć ciężki (smakowo), wiec jeżeli ktoś woli, to można go zastąpić innym kremem (dodać tylko orzechy do środka) lub ubitą z usztywniaczem kremówką. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bananowe oczko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bananowe oczko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bananowe oczko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bananowe oczko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bananowe oczko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bananowe oczko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bananowe oczko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Smerfetka
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej