Barszcz czerwony z pierożkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz czerwony z pierożkami

z suszoną śliwką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
151 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

750 mililitrów

200 gramów

pierożki:

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

500 gramów

125 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki zalej 750 ml wrzątku, następnie gotuj je przez 30 sekund, po czym wyjmij na talerz. Do gorącej wody po śliwkach wsyp Barszcz czerwony ekspresowy Knorr i dokładnie wymieszaj, już nie gotując.

Barszcz czerwony z pierożkami - Krok 1

Krok 2

Mąkę zalej 125 ml ciepłej wody, zagnieć ciasto, nakryj je czystą ściereczką i odstaw na bok.

Barszcz czerwony z pierożkami - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę, przesmaż na patelni i dodaj do niej posiekane śliwki. Farsz dopraw odrobiną Delikatu i majerankiem.

Barszcz czerwony z pierożkami - Krok 3

Krok 4

Ciasto cienko rozwałkuj, wytnij szklanką okrągłe koła. W środku umieść odrobinę śliwkowego farszu i całość złóż, sklejając brzegi roztrzepanym jajkiem. Pierożki ugotuj w oddzielnej wodzie.

Barszcz czerwony z pierożkami - Krok 4

Krok 5

Gotową zupę podawaj z pierożkami.

Barszcz czerwony z pierożkami - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • monika1

    monika1 , 30.11.2020

    TAK. Barszcz z pierożkami to najwspanialszy posiłek wigilijny. Pyszne pierożki z nadzieniem śliwkowym wraz z czerwonym barszczykiem każdemu smakują i swoim smakiem co roku zaskakują. To idealne połączenie.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz czerwony z pierożkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz czerwony z pierożkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz czerwony z pierożkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz czerwony z pierożkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz czerwony z pierożkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz czerwony z pierożkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz czerwony z pierożkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz czerwony z pierożkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz czerwony z pierożkamiBarszcz czerwony z pierożkami

Barszcz czerwony doskonale skomponuje się z wieloma dodatkami. Wśród nich warto wymienić nie tylko ugotowane na twardo jajka, białą fasolę czy ziemniaki. Popularne są także paszteciki i pierożki, zwłaszcza podczas uroczystych obiadów. Tym razem zamiast mięsnych lub grzybowych, zrób pierożki z suszonych śliwek. Wybierz owoce mięsiste, wedle upodobań wędzone lub nie. Dobrze będą smakowały np. śliwki kalifornijskie. Barszcz jest zupą o słodkim posmaku, dlatego też dodatek owoców będzie pasował do niego doskonale. Zanim zaczniesz przygotowywać zupę, przez chwilę podgotuj suszone śliwki – tak, aby zmiękły. Nie wylewaj wody, która przejdzie ich smakiem i zapachem – użyj jej jako bazy do przyrządzenia barszczu. Następnie zrób pierogi z suszonymi śliwkami. Owoce delikatnie podsmaż razem z cebulą oraz przyprawami i tak przygotowanym farszem nadziewaj ciasto. Ciepłe pierożki zalej porcją barszczu czerwonego, a na koniec każdą z nich udekoruj natką pietruszki. Sprawdź, jak możesz odmienić klasyczną zupę i ugotuj ją zgodnie z naszym przepisem.