Barszcz czerwony z pieczonymi pierożkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

702 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

160 osób wydrukowało

Pobierz pdf

257 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

barszcz czerwony:

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

5 sztuk

2 łyżki

1 litr

0.25 sztuki

pieczone pierożki:

100 gramów

2 sztuki

50 gramów

20 gramów

100 gramów

1 sztuka

0.5 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj barszcz czerwony: umyj i obierz warzywa, zalej je około 1 litrem zimnej wody. Dodaj przyprawy i ugotuj na wolnym ogniu warzywny wywar.

Barszcz czerwony z pieczonymi pierożkami - Krok 1

Krok 2

Potem przecedź wywar przez sito, dodaj zupę Barszcz czerwony ekspresowy Knorr i dokładnie wymieszaj. Dopraw zupę czosnkiem i majerankiem.

Barszcz czerwony z pieczonymi pierożkami - Krok 2

Krok 3

Przygotuj pierożki: przesiej mąkę na stolnicę. Dodaj margarynę i całość posiekaj nożem, następnie dodaj 1 jajko i śmietanę. Szybko zagnieć ciasto ręką i odstaw do lodówki.

Barszcz czerwony z pieczonymi pierożkami - Krok 3

Krok 4

Pokrój grzyby i cebulę na małe kawałki, podsmaż na patelni z Ramą i dopraw do smaku majerankiem, czosnkiem oraz odrobiną pieprzu.

Barszcz czerwony z pieczonymi pierożkami - Krok 4

Krok 5

Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na cienkie (około 4 milimetrowej grubości) placki, za pomocą szklanki wytnij z niego krążki.

Barszcz czerwony z pieczonymi pierożkami - Krok 5

Krok 6

Faszeruj krążki nadzieniem i sklejaj je w foremne pierożki.

Barszcz czerwony z pieczonymi pierożkami - Krok 6

Krok 7

Ułóż pierożki w naczyniu do pieczenia, po czym roztrzep jajko i posmaruj je z wierzchu. Następnie piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez około 30 minut. Podawaj na ciepło jako dodatek do barszczu.

Barszcz czerwony z pieczonymi pierożkami - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Przemek  Wrzosek

    Przemek Wrzosek , 26.12.2019

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Bielas

    Krystyna Bielas , 25.04.2016

    Smakowite dania,ale zamiast margaryny radzilabym dodawac masło

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz czerwony z pieczonymi pierożkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz czerwony z pieczonymi pierożkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz czerwony z pieczonymi pierożkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz czerwony z pieczonymi pierożkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz czerwony z pieczonymi pierożkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz czerwony z pieczonymi pierożkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz czerwony z pieczonymi pierożkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz czerwony z pieczonymi pierożkamiBarszcz czerwony z pieczonymi pierożkami

Barszcz czerwony z pieczonymi pierożkami – pyszny i prosty w przygotowaniu, doskonale sprawdzi się na codzienny obiad lub jako eleganckie danie podczas uroczystego posiłku. Dobry barszcz jest nie tylko smaczny. Cechuje się także wyrazistym czerwonym kolorem oraz wyczuwalnym zapachem warzyw, podkreślonym odpowiednimi ziołami, przede wszystkim majerankiem. Żeby zupa zachowała intensywną barwę, dodaj do niej nieco soku z cytryny, zadbaj także o to, by jej nie zagotować podczas odgrzewania. Pierożki do barszczu przygotuj z ciasta kruchego, ale jeśli lubisz inne, np. francuskie, również zrobisz z niego smaczne dodatki. Do przygotowania nadzienia użyj suszonych grzybów. Jeśli decydujesz się na świeże lub mrożone, również dodaj do nich nieco suszonych. Mają wyjątkowo wyrazisty zapach i smak. Namocz je wcześniej w wodzie, a następnie podlewaj nią grzyby podczas podsmażania, żeby były jeszcze intensywniejsze. Pierożki podawaj do barszczu – najlepiej podgrzane, ale jeśli nie masz takiej możliwości, na zimno także będą dobre. Skorzystaj z naszego przepisu.