Beza

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

124

663 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

941 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3471 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 szklanka

1 szklanka

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddziel od żółtek wybijając najpierw każde jajko oddzielnie do miseczki.

Beza - Krok 1

Krok 2

Białka odłóż do lodówki na 30 minut aby się dobrze schłodziły.

Beza - Krok 2

Krok 3

Ustawionym na niskie obroty mikserem ubijaj pianę z białek dosypując stopniowo cukier, a na koniec proszek do pieczenia. Zwiększ obroty i jeszcze chwilę ubijaj. Piana ma być bardzo sztywna, a cukier całkiem rozpuszczony.

Beza - Krok 3

Krok 4

Przesiany razem z mąką ziemniaczaną cukier puder i ewentualnie inne dodatki smakowe (orzechy, cukier wanilinowy, kawę) połącz delikatnie z pianą z białek. Wlej ocet i wymieszaj.

Beza - Krok 4

Krok 5

Piekarnik nagrzej do 120 st.C. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na papierze planowane kształty bezowych ciastek.

Beza - Krok 5

Krok 6

Masę bezową wyłóż łyżką na papier do pieczenia lub przy pomocy szprycy cukierniczej wyciskaj na papier małe formy. Susz w lekko uchylonym piekarniku od kilkudziesięciu minut do kilku godzin, w zależności od wielkości.

Beza - Krok 6
7

Opinie o przepisie

  • Grażyna Michalska

    Grażyna Michalska , 01.07.2019

    Pychotka mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Gębka

    Justyna Gębka , 19.01.2019

    robiłam 3 razy. Ani razu nie wyszło. Białka czyste, schłodzone. Dodałam nawet soli i nadal się nie ubija.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • The VitooPL

    The VitooPL , 22.11.2017

    pycha ,mniam są pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jolanta blazkow

    jolanta blazkow , 08.09.2017

    supee

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kecaj Kuisyrof

    Kecaj Kuisyrof , 31.01.2017

    mniam obciąża nie robiłam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arek Michalak

    Arek Michalak , 01.05.2016

    Dzisiaj zrobiliśmy z żoną. Wyszły bardzo smaczne. Dziękujęmy za przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Wójcik

    Magdalena Wójcik , 23.12.2015

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Beza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Beza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Beza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Beza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Beza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Beza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Beza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Beza Pavlova
czas przygotowania
120 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej