Beza

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

123

581 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

941 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3471 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 szklanka

1 szklanka

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddziel od żółtek wybijając najpierw każde jajko oddzielnie do miseczki.

Beza - Krok 1

Krok 2

Białka odłóż do lodówki na 30 minut aby się dobrze schłodziły.

Beza - Krok 2

Krok 3

Ustawionym na niskie obroty mikserem ubijaj pianę z białek dosypując stopniowo cukier, a na koniec proszek do pieczenia. Zwiększ obroty i jeszcze chwilę ubijaj. Piana ma być bardzo sztywna, a cukier całkiem rozpuszczony.

Beza - Krok 3

Krok 4

Przesiany razem z mąką ziemniaczaną cukier puder i ewentualnie inne dodatki smakowe (orzechy, cukier wanilinowy, kawę) połącz delikatnie z pianą z białek. Wlej ocet i wymieszaj.

Beza - Krok 4

Krok 5

Piekarnik nagrzej do 120 st.C. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na papierze planowane kształty bezowych ciastek.

Beza - Krok 5

Krok 6

Masę bezową wyłóż łyżką na papier do pieczenia lub przy pomocy szprycy cukierniczej wyciskaj na papier małe formy. Susz w lekko uchylonym piekarniku od kilkudziesięciu minut do kilku godzin, w zależności od wielkości.

Beza - Krok 6
7

Opinie o przepisie

  • Grażyna Michalska

    Grażyna Michalska

    Pychotka mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Gębka

    Justyna Gębka

    robiłam 3 razy. Ani razu nie wyszło. Białka czyste, schłodzone. Dodałam nawet soli i nadal się nie ubija.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • The VitooPL

    The VitooPL

    pycha ,mniam są pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jolanta blazkow

    jolanta blazkow

    supee

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kecaj Kuisyrof

    Kecaj Kuisyrof

    mniam obciąża nie robiłam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arek Michalak

    Arek Michalak

    Dzisiaj zrobiliśmy z żoną. Wyszły bardzo smaczne. Dziękujęmy za przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Wójcik

    Magdalena Wójcik

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej