
Składniki
100 gramów
800 gramów
1 łyżka
200 gramów
3 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię pokrój kostkę.
Krok 2
Podsmaż na smalcu pokrojony również w kostkę boczek, dołóż plastry kiełbasy oraz cukinię. Smaż około 5 minut.
Krok 3
Dolej kilka łyżek wody, dopraw Delikatem Knorr, solą i pieprzem. Duś 5 minut.
Krok 4
Pomidory obierz ze skórki i dodaj do smażonych produktów, podgotuj. Posyp posiekaną natką.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bigos z cukinii
Bigos to dobre danie na jesienne obiady. Jest ciepły, rozgrzewający, wywołuje przyjemne wspomnienia, stawia na nogi w chłodne dni. Zazwyczaj przygotowywany jest z kiszonej kapusty z mięsnym dodatkiem. W naszej odmienionej wersji, głównym składnikiem bigosu jest… cukinia, przez co danie jest znacznie lżejsze od tradycyjnej wersji. Cukinia to popularne warzywo z rodziny dyniowatych. Występuje w kilku kolorach, zazwyczaj zielonym lub żółtym. Jest bardzo uniwersalna, świetnie smakuje zapieczona lub podsmażona na patelni lub dodana do makronu. By z cukinii zrobić bigos, wystarczy połączyć ją z podsmażonym na smalcu boczkiem i pomidorami, a potem odpowiednio doprawić. Oczywiście mięso smażyć można również na oliwie lub maśle, jednak smalec nadaje potrawom specyficznego aromatu, który jest nie do podrobienia. Cukiniowy bigos podawaj na ciepło, najlepiej z chlebem.