Bigos z cukinii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bigos z cukinii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

100 gramów

800 gramów

1 łyżka

200 gramów

3 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię pokrój kostkę.

Krok 2

Podsmaż na smalcu pokrojony również w kostkę boczek, dołóż plastry kiełbasy oraz cukinię. Smaż około 5 minut.

Krok 3

Dolej kilka łyżek wody, dopraw Delikatem Knorr, solą i pieprzem. Duś 5 minut.

Krok 4

Pomidory obierz ze skórki i dodaj do smażonych produktów, podgotuj. Posyp posiekaną natką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bigos z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bigos z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bigos z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bigos z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bigos z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bigos z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bigos z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bigos z cukinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Śledzie pod pierzynką
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bigos z cukiniiBigos z cukinii

Bigos to dobre danie na jesienne obiady. Jest ciepły, rozgrzewający, wywołuje przyjemne wspomnienia, stawia na nogi w chłodne dni. Zazwyczaj przygotowywany jest z kiszonej kapusty z mięsnym dodatkiem. W naszej odmienionej wersji, głównym składnikiem bigosu jest… cukinia, przez co danie jest znacznie lżejsze od tradycyjnej wersji. Cukinia to popularne warzywo z rodziny dyniowatych. Występuje w kilku kolorach, zazwyczaj zielonym lub żółtym. Jest bardzo uniwersalna, świetnie smakuje zapieczona lub podsmażona na patelni lub dodana do makronu. By z cukinii zrobić bigos, wystarczy połączyć ją z podsmażonym na smalcu boczkiem i pomidorami, a potem odpowiednio doprawić. Oczywiście mięso smażyć można również na oliwie lub maśle, jednak smalec nadaje potrawom specyficznego aromatu, który jest nie do podrobienia. Cukiniowy bigos podawaj na ciepło, najlepiej z chlebem.