Bigos z kapusty kiszonej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

53

833 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

347 osób wydrukowało

Pobierz pdf

617 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

200 gramów

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

2 sztuki

2 sztuki

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę gotuj do miękkości w wodzie z liściem laurowym i kostkami Knorr.

Bigos z kapusty kiszonej - Krok 1

Krok 2

Mięso, boczek i kiełbasę pokrój w kostkę, przesmaż na smalcu i dodaj do kapusty.

Bigos z kapusty kiszonej - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę, przesmaż na smalcu i dodaj do kapusty.

Bigos z kapusty kiszonej - Krok 3

Krok 4

Pomidory obierz ze skóry, pokrój. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, dodaj oba składniki do kapusty.

Bigos z kapusty kiszonej - Krok 4

Krok 5

Z mąki i masła zrób zasmażkę, rozprowadź wywarem z kapusty i połącz z kapustą. Dodaj majeranek. Dopraw do smaku pieprzem.

Bigos z kapusty kiszonej - Krok 5
80

Opinie o przepisie

  • Jaroslaw Januszewski

    Jaroslaw Januszewski

    Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Line Blue

    Line Blue

    gdyby taki bigos dać kozie, nie mogła by się powstrzymać od przeraźliwego bezcenna przez 7 lat

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Nowak

    Andrzej Nowak

    Zasmażka ! ? - Komunizm w kuchniach się już skończył (pół główki kapusty bez "głąbów kulinarnych " + cebulka wysmażona i mamy gęstość .Bigos je się widelcem ! kapuśniak łyżką - nie mylić !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Żeleńska

    Edyta Żeleńska

    Oczywiście nie wszystkich ale w większości tak właśnie jest niestety......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Wawrzkowicz

    Roman Wawrzkowicz

    Będę robił jutro!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Kruzińska

    Agnieszka Kruzińska

    Lubie domowy bigosik ,taki jaki robila moja babcia z mieskiem ,pieczarkami i prawdziwymi powidelkami .mniam pycha ....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sebastian Chmielarek

    Sebastian Chmielarek

    Po co psuć wspaniały smak bigosu kostką ? Po co mąka ? No i gdzie grzyby suszone ???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek Łoziński

    Wojtek Łoziński

    najlepszy na winie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romek Śmigielski

    Romek Śmigielski

    Smacznegooooooooooooooooo..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Wypych

    Marek Wypych

    to jest gowno nie bigos

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Kamiński

    Marek Kamiński

    No i kolejny raz Knorr....Fajna darmowa reklama chemii. Już wiemy kto założył tę stronę...Już nie polecam innym, bo nie lubię chemii w jedzeniu...:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Wielińska

    Teresa Wielińska

    Jeszcze bym dodała suszonego grzybka !!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Bożena Wojnar

    Anna Bożena Wojnar

    mniam mniam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Grygiel

    Andrzej Grygiel

    No baaardzo!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Lubszczyk

    Grażyna Lubszczyk

    Najlepszy bigos robi moj mąż

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Myron Kostyrko

    Myron Kostyrko

    Krzysiu, twój tata robi najlepszy bigos, jaki kiedyś jadłem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Filipczak

    Jadwiga Filipczak

    Bardzo lubimy rodzinnie bigos.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Ozdoba

    Ewa Ozdoba

    uwielbiam bigos :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Sadowczyk

    Anna Sadowczyk

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beate Struzyna

    Beate Struzyna

    Jak ja zglodnialam na ten widok.....................

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Czarska

    Halina Czarska

    mój bigosik jest najpyszniejszy :) mięsiwa,kapusta kiszona,kapusta biała szatkowana,grzyby suszone,cebula podsmażana nie zarumieniona mocno,przyprawy(kminek,majeranek,papryka słodka,ziele angielskie,liść laurowy,przecier pomidorowy,pieprz,sól) studzony i podgrzewany 3-4 dni, paluszki lizać,mniam,mniam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Cyrta

    Danuta Cyrta

    Pychota-mniam,mniam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Piechaczek

    Mariola Piechaczek

    i jabłka i po co bulion co to za wiesniacki przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Jaskiewiczduda

    Janina Jaskiewiczduda

    a od kiedy do prawdziwego bigosu dodaje się mąke

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bernard Dębek

    Bernard Dębek

    Zróbcie ten bigos i mnie zaproście....skosztuję :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek J. Wojciechowski

    Wojtek J. Wojciechowski

    Nic nie przebije bigosu mojej żony !!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Krzemińska

    Beata Krzemińska

    uwielbiam;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Kreft

    Tomasz Kreft

    Od wczoraj robię !!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Bethke

    Krzysztof Bethke

    Pokara Ciebie Bog za stresowonie mnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Róża Frydrych

    Róża Frydrych

    bigos bardzo lubię i to różny :D

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bigos z kapusty kiszonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bigos z kapusty kiszonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bigos z kapusty kiszonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bigos z kapusty kiszonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bigos z kapusty kiszonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bigos z kapusty kiszonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bigos z kapusty kiszonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bigos z kapusty kiszonejBigos z kapusty kiszonej

Jeśli należałoby wskazać danie najbardziej kojarzące się z polskimi upodobaniami kulinarnymi na przestrzeni wieków, taki plebiscyt prawdopodobnie wygrałby bigos. Dlatego też koniecznie trzeba poznać przepis na niego i spróbować go zrobić we własnym domu. Tajemnica tego dania tkwi nie tyle w proporcjach i doborze składników, co również w tak zwanym „przegryzieniu się” potrawy.Mówi się, że bigos powinien się długo gotować i postać przynajmniej dwa dni, żeby miał jak najlepszy smak. Jeśli więc planujesz z jakieś okazji przygotować bigos (na przykład na święta), koniecznie zabierz się za gotowanie na dwa dni przed uroczystością. Znany wszystkim bigos powinien być przygotowany dobrej jakości z kiszonej kapusty. Ważne są również mięsne dodatki. Lepszy efekt osiągniesz, jeśli do garnka wsadzisz kilka rodzajów mięsa. Zwyczajowo potrawę podaje się z kromką chleba lub bułką, ale są też osoby, które jako dodatek do bigosu uznają tylko gotowane ziemniaki.