
Składniki
800 gramów
200 gramów
1 sztuka
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżeczka
1 szczypta
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Kapustę gotuj do miękkości w wodzie z liściem laurowym i kostkami Knorr.

Krok 2
Mięso, boczek i kiełbasę pokrój w kostkę, przesmaż na smalcu i dodaj do kapusty.

Krok 3
Cebulę pokrój w kostkę, przesmaż na smalcu i dodaj do kapusty.

Krok 4
Pomidory obierz ze skóry, pokrój. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, dodaj oba składniki do kapusty.

Krok 5
Z mąki i masła zrób zasmażkę, rozprowadź wywarem z kapusty i połącz z kapustą. Dodaj majeranek. Dopraw do smaku pieprzem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bigos na szybko
Jeśli należałoby wskazać danie najbardziej kojarzące się z polskimi upodobaniami kulinarnymi na przestrzeni wieków, taki plebiscyt prawdopodobnie wygrałby bigos. Dlatego też koniecznie trzeba poznać przepis na niego i spróbować go zrobić we własnym domu. Tajemnica tego dania tkwi nie tyle w proporcjach i doborze składników, co również w tak zwanym „przegryzieniu się” potrawy.Mówi się, że bigos powinien się długo gotować i postać przynajmniej dwa dni, żeby miał jak najlepszy smak. Jeśli więc planujesz z jakieś okazji przygotować bigos (na przykład na święta), koniecznie zabierz się za gotowanie na dwa dni przed uroczystością. Znany wszystkim bigos powinien być przygotowany dobrej jakości z kiszonej kapusty. Ważne są również mięsne dodatki. Lepszy efekt osiągniesz, jeśli do garnka wsadzisz kilka rodzajów mięsa. Zwyczajowo potrawę podaje się z kromką chleba lub bułką, ale są też osoby, które jako dodatek do bigosu uznają tylko gotowane ziemniaki.