Bigos z kapusty kiszonej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

54

841 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

347 osób wydrukowało

Pobierz pdf

617 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

200 gramów

3 sztuki

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę gotuj do miękkości w wodzie z liściem laurowym i kostkami Knorr.

Bigos z kapusty kiszonej - Krok 1

Krok 2

Mięso, boczek i kiełbasę pokrój w kostkę, przesmaż na smalcu i dodaj do kapusty.

Bigos z kapusty kiszonej - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę, przesmaż na smalcu i dodaj do kapusty.

Bigos z kapusty kiszonej - Krok 3

Krok 4

Pomidory obierz ze skóry, pokrój. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, dodaj oba składniki do kapusty.

Bigos z kapusty kiszonej - Krok 4

Krok 5

Z mąki i masła zrób zasmażkę, rozprowadź wywarem z kapusty i połącz z kapustą. Dodaj majeranek. Dopraw do smaku pieprzem.

Bigos z kapusty kiszonej - Krok 5
80

Opinie o przepisie

  • Jaroslaw Januszewski

    Jaroslaw Januszewski , 25.08.2019

    Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Line Blue

    Line Blue , 14.10.2017

    gdyby taki bigos dać kozie, nie mogła by się powstrzymać od przeraźliwego bezcenna przez 7 lat

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Nowak

    Andrzej Nowak , 13.11.2016

    Zasmażka ! ? - Komunizm w kuchniach się już skończył (pół główki kapusty bez "głąbów kulinarnych " + cebulka wysmażona i mamy gęstość .Bigos je się widelcem ! kapuśniak łyżką - nie mylić !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Żeleńska

    Edyta Żeleńska , 13.11.2016

    Oczywiście nie wszystkich ale w większości tak właśnie jest niestety......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Wawrzkowicz

    Roman Wawrzkowicz , 30.12.2015

    Będę robił jutro!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Kruzińska

    Agnieszka Kruzińska , 26.10.2014

    Lubie domowy bigosik ,taki jaki robila moja babcia z mieskiem ,pieczarkami i prawdziwymi powidelkami .mniam pycha ....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sebastian Chmielarek

    Sebastian Chmielarek , 26.10.2014

    Po co psuć wspaniały smak bigosu kostką ? Po co mąka ? No i gdzie grzyby suszone ???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek Łoziński

    Wojtek Łoziński , 26.10.2014

    najlepszy na winie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romek Śmigielski

    Romek Śmigielski , 26.10.2014

    Smacznegooooooooooooooooo..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Wypych

    Marek Wypych , 26.10.2014

    to jest gowno nie bigos

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Kamiński

    Marek Kamiński , 25.10.2014

    No i kolejny raz Knorr....Fajna darmowa reklama chemii. Już wiemy kto założył tę stronę...Już nie polecam innym, bo nie lubię chemii w jedzeniu...:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Wielińska

    Teresa Wielińska , 25.10.2014

    Jeszcze bym dodała suszonego grzybka !!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Bożena Wojnar

    Anna Bożena Wojnar , 25.10.2014

    mniam mniam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Grygiel

    Andrzej Grygiel , 25.10.2014

    No baaardzo!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Lubszczyk

    Grażyna Lubszczyk , 25.10.2014

    Najlepszy bigos robi moj mąż

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Myron Kostyrko

    Myron Kostyrko , 25.10.2014

    Krzysiu, twój tata robi najlepszy bigos, jaki kiedyś jadłem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Filipczak

    Jadwiga Filipczak , 25.10.2014

    Bardzo lubimy rodzinnie bigos.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Ozdoba

    Ewa Ozdoba , 25.10.2014

    uwielbiam bigos :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Sadowczyk

    Anna Sadowczyk , 25.10.2014

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beate Struzyna

    Beate Struzyna , 25.10.2014

    Jak ja zglodnialam na ten widok.....................

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Czarska

    Halina Czarska , 25.10.2014

    mój bigosik jest najpyszniejszy :) mięsiwa,kapusta kiszona,kapusta biała szatkowana,grzyby suszone,cebula podsmażana nie zarumieniona mocno,przyprawy(kminek,majeranek,papryka słodka,ziele angielskie,liść laurowy,przecier pomidorowy,pieprz,sól) studzony i podgrzewany 3-4 dni, paluszki lizać,mniam,mniam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Cyrta

    Danuta Cyrta , 25.10.2014

    Pychota-mniam,mniam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Piechaczek

    Mariola Piechaczek , 25.10.2014

    i jabłka i po co bulion co to za wiesniacki przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Jaskiewiczduda

    Janina Jaskiewiczduda , 25.10.2014

    a od kiedy do prawdziwego bigosu dodaje się mąke

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bernard Dębek

    Bernard Dębek , 25.10.2014

    Zróbcie ten bigos i mnie zaproście....skosztuję :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek J. Wojciechowski

    Wojtek J. Wojciechowski , 25.10.2014

    Nic nie przebije bigosu mojej żony !!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Krzemińska

    Beata Krzemińska , 25.10.2014

    uwielbiam;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Kreft

    Tomasz Kreft , 25.10.2014

    Od wczoraj robię !!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Bethke

    Krzysztof Bethke , 25.10.2014

    Pokara Ciebie Bog za stresowonie mnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Róża Frydrych

    Róża Frydrych , 25.10.2014

    bigos bardzo lubię i to różny :D

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bigos z kapusty kiszonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bigos z kapusty kiszonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bigos z kapusty kiszonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bigos z kapusty kiszonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bigos z kapusty kiszonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bigos z kapusty kiszonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bigos z kapusty kiszonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bigos z kapusty kiszonejBigos z kapusty kiszonej

Jeśli należałoby wskazać danie najbardziej kojarzące się z polskimi upodobaniami kulinarnymi na przestrzeni wieków, taki plebiscyt prawdopodobnie wygrałby bigos. Dlatego też koniecznie trzeba poznać przepis na niego i spróbować go zrobić we własnym domu. Tajemnica tego dania tkwi nie tyle w proporcjach i doborze składników, co również w tak zwanym „przegryzieniu się” potrawy.Mówi się, że bigos powinien się długo gotować i postać przynajmniej dwa dni, żeby miał jak najlepszy smak. Jeśli więc planujesz z jakieś okazji przygotować bigos (na przykład na święta), koniecznie zabierz się za gotowanie na dwa dni przed uroczystością. Znany wszystkim bigos powinien być przygotowany dobrej jakości z kiszonej kapusty. Ważne są również mięsne dodatki. Lepszy efekt osiągniesz, jeśli do garnka wsadzisz kilka rodzajów mięsa. Zwyczajowo potrawę podaje się z kromką chleba lub bułką, ale są też osoby, które jako dodatek do bigosu uznają tylko gotowane ziemniaki.