Błyskawiczne śledzie po szlachecku w majonezie - VIDEO
średnie
3262 osoby zapisały
Składniki
4 sztuki
4 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
2 szczypty
2 szczypty
2 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śledzie pokrój na niewielkie kawałki.

Krok 2
Grzyby i ogórki odsącz z zalewy i drobno posiekaj, podobnie jak cebulę i jajka ugotowane na twardo.

Krok 3
Wszystkie składniki wymieszaj z majonezem i posiekaną zieleniną. Dopraw do smaku.

Krok 4
Wyłóż na półmisek i przybierz gałązkami zieleniny.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Błyskawiczne śledzie po szlachecku w majonezie - VIDEO
Nie ma chyba osoby, która nie lubi szybkich dań. Umiejętność oszczędnego gospodarowania czasem ma szczególne zastosowanie w kuchni. Nasz przepis na śledzie w majonezie to doskonała propozycja dla zabieganych. Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na przekąskę imprezową lub danie kolacyjne – skorzystajcie z naszej podpowiedzi. Błyskawiczne śledzie po szlachecku przypadną wam do gustu.
Dla kogo?
Śledź w majonezie posmakuje każdemu, kto lubi rybne przekąski!
Na jaką okazję?
Śledzie w majonezie są doskonałą propozycją na imprezę lub rodzinną kolację. Sprawdzą się również podczas świąt, zajmując honorowe miejsce na stole.
Czy wiesz, że?
Śledzie po japońsku to jedna z tych potraw, która na polskich stołach gości od kilkudziesięciu lat. Śledzie w śmietanie i majonezie z jajkami były daniem obowiązkowym podczas każdej niemal imprezy w czasach PRL.
Dla urozmaicenia:
Śledzie po szlachecku możesz podać jako przystawkę, układając danie na niewielkich talerzykach, ozdobionych natką pietruszki lub świeżym koperkiem.