Brownie z tiramisu

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

124

643 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1043 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2415 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

220 gramów

3 sztuki

200 gramów

120 gramów

1 łyżka

1 łyżka

krem tiramisu:

500 gramów

150 gramów

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę z Kasią roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Następnie lekko przestudzić.

Brownie z tiramisu - Krok 1

Krok 2

W mikserze utrzeć jaja z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Przesiać mąkę. Do innego naczynia wlać likier i rozpuścić w nim kawę.

Brownie z tiramisu - Krok 2

Krok 3

Do ubitych jaj dodać przestudzoną czekoladę z tłuszczem oraz likier z kawą. Lekko wymieszać najlepiej rózgą, na koniec dodać mąkę i całość delikatnie wymieszać.

Brownie z tiramisu - Krok 3

Krok 4

Krem: 2 łyżeczki kawy rozpuść w 1 łyżce gorącej wody. Wszystkie składniki włożyć do jednego naczynia i utrzeć lub zmiksować - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Przygotowujemy blachę i wykładamy papierem do pieczenia (spód i boki) .

Brownie z tiramisu - Krok 4

Krok 5

Na spód blaszki wykładamy 3/4 ilości ciasta czekoladowego, następnie całą część kremu tiramisu, a na wierzch ciasta resztę ciasta czekoladowego (nie trzeba wyrównywać można wykładać nieregularnie wzory). Większą wykałaczką lub druga stroną łyżeczki zanurzamy w cieście i tworzymy widoczne na wierzchu esy-floresy.

Brownie z tiramisu - Krok 5

Krok 6

Piec w temp. 170°C prze 45 minut (maksymalnie 60 min.) Przed wyjęciem ciasta z pieca sprawdzamy patyczkiem po 45 minutach. Ciasta nie pieczemy do suchego patyczka, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta. Wystudzić przy uchylonym piekarniku a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Gotowe ciasto możemy podawać z bitą śmietaną oprószoną kakao.

Brownie z tiramisu - Krok 6
5

Opinie o przepisie

  • Michał UK

    Michał UK

    świetne i nawet nie tak trudne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak

    doobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Wardeńska

    Monika Wardeńska

    krok 2 - ile cukru utrzeć z jajkami????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna  Stankiewicz

    Katarzyna Stankiewicz

    Nie wiadomo ile dać margaryny bo 250g ma kostka Kasi a nie 200g poza tym można dać mniej cukru bo jest bardzo słodkie po upieczeniu opada I pęka dla mnie szału nie ma szkoda składników więcej nie zrobie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Sluborska

    Jolanta Sluborska

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brownie z tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brownie z tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brownie z tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brownie z tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brownie z tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brownie z tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brownie z tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej