Brownie z tiramisu

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

124

655 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1043 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2415 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

220 gramów

3 sztuki

200 gramów

120 gramów

1 łyżka

1 łyżka

krem tiramisu:

500 gramów

150 gramów

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę z Kasią roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Następnie lekko przestudzić.

Brownie z tiramisu - Krok 1

Krok 2

W mikserze utrzeć jaja z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Przesiać mąkę. Do innego naczynia wlać likier i rozpuścić w nim kawę.

Brownie z tiramisu - Krok 2

Krok 3

Do ubitych jaj dodać przestudzoną czekoladę z tłuszczem oraz likier z kawą. Lekko wymieszać najlepiej rózgą, na koniec dodać mąkę i całość delikatnie wymieszać.

Brownie z tiramisu - Krok 3

Krok 4

Krem: 2 łyżeczki kawy rozpuść w 1 łyżce gorącej wody. Wszystkie składniki włożyć do jednego naczynia i utrzeć lub zmiksować - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Przygotowujemy blachę i wykładamy papierem do pieczenia (spód i boki) .

Brownie z tiramisu - Krok 4

Krok 5

Na spód blaszki wykładamy 3/4 ilości ciasta czekoladowego, następnie całą część kremu tiramisu, a na wierzch ciasta resztę ciasta czekoladowego (nie trzeba wyrównywać można wykładać nieregularnie wzory). Większą wykałaczką lub druga stroną łyżeczki zanurzamy w cieście i tworzymy widoczne na wierzchu esy-floresy.

Brownie z tiramisu - Krok 5

Krok 6

Piec w temp. 170°C prze 45 minut (maksymalnie 60 min.) Przed wyjęciem ciasta z pieca sprawdzamy patyczkiem po 45 minutach. Ciasta nie pieczemy do suchego patyczka, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta. Wystudzić przy uchylonym piekarniku a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Gotowe ciasto możemy podawać z bitą śmietaną oprószoną kakao.

Brownie z tiramisu - Krok 6
5

Opinie o przepisie

  • Michał UK

    Michał UK , 30.01.2018

    świetne i nawet nie tak trudne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak , 09.10.2017

    doobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Wardeńska

    Monika Wardeńska , 20.12.2016

    krok 2 - ile cukru utrzeć z jajkami????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna  Stankiewicz

    Katarzyna Stankiewicz , 11.11.2016

    Nie wiadomo ile dać margaryny bo 250g ma kostka Kasi a nie 200g poza tym można dać mniej cukru bo jest bardzo słodkie po upieczeniu opada I pęka dla mnie szału nie ma szkoda składników więcej nie zrobie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Sluborska

    Jolanta Sluborska , 07.11.2016

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brownie z tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brownie z tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brownie z tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brownie z tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brownie z tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brownie z tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brownie z tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej