BROWNIES

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

6

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

50 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

1 łyżeczka

0.5 szklanki

1.75 szklanki

1 łyżka

340 gramów

6 sztuk

0.5 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Potrzebny sprzęt: prostokątna forma, wyłożona papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do ok. 175˚C.

Krok 2

Stop Kasię i czekoladę na małym ogniu.

Krok 3

W osobnej misce ubij jajka razem z cukrem i ekstraktem z wanilii.

Krok 4

Ostudź trochę czekoladę, potem dodaj miksturę z jajkiem i wszystko dobrze ubij.

Krok 5

Dodaj mąkę i sól.

Krok 6

Potem wsyp czekoladowe guziczki.

Krok 7

Zmieszaj wszystko razem i wlej do formy.

Krok 8

Piecz ok. 25 min.

Krok 9

Ciasto jest gotowe gdy góra jest trochę jaśniejsza, bledsza, a środek jest ciemny i trochę gumowy. Pamiętaj, żeby sprawdzać ciasto, różnica między gumowym, a wyschniętym „Brownie” to tylko kilka minut. Uważaj! Ciasto będzie wciąż się piec, nawet w czasie stygnięcia.

Krok 10

Przed podaniem, potnij w kwadraty (jeszcze ciepłe) ciasto, połóż na duży talerz i posyp cukrem pudrem, przesiewając go przez sitko.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BROWNIESBROWNIES

Brownies to typowe ciasto pochodzące z kuchni amerykańskiej. Jego nazwa nawiązuje do ciemnobrązowego koloru ciasta, które zawdzięcza swój odcień dużej zawartości czekolady. Wielką zaletą brownies jest to, że jest uniwersalne - można je podawać zarówno na słodkie śniadanie, deser, jak i na podwieczorek. Jego przygotowanie też jest bardzo proste. Wystarczy, że rozpuścisz czekoladę i połączysz ją z ekstraktem waniliowym. Do ciasta wsyp guziki z białej i ciemnej czekolady (równie dobrze sprawdzi się czekolada pokrojona w drobną kostkę). Brownie smakuje doskonale podawane na ciepło lub na zimno, na przykład z waniliowymi lodami. Kiedy tylko masz okazję posyp je sezonowymi owocami - szczególnie dobrze komponują się te kwaskowate, które przełamują słodycz czekolady – wiśnie, truskawki, maliny i porzeczki.