Brownie z czekolady i orzechów laskowych
trudne
259 osób zapisało

Składniki
900 gramów
150 gramów
180 gramów
3 sztuki
90 gramów
90 gramów
80 gramów
25 gramów
0.25 łyżeczki
1 łyżeczka
125 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do 170°C/150°C (z termoobiegiem). Prostokątną formę o boku 23-24cm nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. W rondlu z grubym dnem umieścić masło i czekoladę, powoli roztopić na małym ogniu. Ostudzić do letniej temperatury.
Krok 2
Oba rodzaje cukru, sól i jajka ubijać przez około 5-8 minut na jasną i puszystą masę. Przesiać razem mąkę i kakao. Masę z jajek i cukru niezbyt dokładnie wymieszać z masą czekoladowo-maślaną i wanilią. Dodać mąkę i kakao, wymieszać aż składniki połączą się. Na koniec dodać orzechy laskowe.
Krok 3
Masę przełożyć do formy i piec przez 20-25 minut, do momentu, w którym po potrząśnięciu formą nadal będzie lekko płynna na środku ciasta. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Najlepiej jest kroić ciasto po jego schłodzeniu, a następnie odstawić ponownie do temperatury pokojowej.
Krok 4
Przed podaniem pokroić brownie na 12 kawałków, na każdym talerzyku ułożyć porcję ciasta i kulkę lodów, deser oprószyć kakao.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Brownie z czekolady i orzechów laskowych
Brownie to wilgotne, mocno czekoladowe ciasto. Jego sekretem jest duża ilość czekolady, która sprawia, że jest gęste, zwarte i ma bardzo intensywny smak. Doskonale komponuje się zarówno z bakaliami, jak i delikatniejszymi dodatkami. Brownie z czekolady i orzechów laskowych zaserwuj z łyżką aksamitnych, kremowych lodów, które będą doskonale kontrastowały z ciężkim ciastem. Aby przyrządzić brownie, będziesz potrzebować m.in. gorzkiej czekolady, kostki do pieczenia, jajek, cukru, mąki, ekstraktu z wanilii, cukru brązowego i białego oraz kakao. Do dekoracji sprawdzą się nie tylko wspomniane lody, ale też dodatkowo bita śmietana lub serek mascarpone. Wyśmienicie będą się również komponować sosy owocowe. Jagodami albo malinami warto także posypać wierzch ciasta jeszcze przed pieczeniem. Szukasz dobrej inspiracji na deser pasujący do rodzinnego obiadu? Przekonaj się, jak doskonale smakuje brownie z czekolady i orzechów laskowych połączone z wyśmienitymi lodami o smaku crème brûlée. Do dzieła!