Chłodnik

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

461 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

152 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

225 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

1 sztuka

1 litr

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Torebkę czerwonego barszczu rozprowadź w zimnej wodzie. Posiekaj botwinkę i dodaj ją do barszczu. Całość zagotuj. Barszcz pozostaw do ostygnięcia. Gdy już będzie chłodny połącz go z jogurtem. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj. Dodaj do zupy.

Chłodnik - Krok 1

Krok 2

Rzodkiewkę oraz ogórka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do zupy i wymieszaj. Chłodnik dopraw do smaku musztardą, solą, pieprzem oraz cukrem.

Chłodnik - Krok 2

Krok 3

Zupę podawaj schłodzoną z gotowanym jajkiem.

Chłodnik - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Krzysztof Pejka

    Krzysztof Pejka, 08.05.2018

    sprobujemy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Klocek

    Grazyna Klocek, 30.05.2015

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Chłodnik litewski
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ChłodnikChłodnik

Chłodnik to najlepsza zupa na upalne dni. Wystarczająco syta, by napełnić brzuchy głodomorów, a równocześnie zadowoli nawet najbardziej wymagających. Chłodnik to uczta nie tylko dla podniebienia, ale także dla oczu – podany na kontrastującym z kolorem zupy talerzu będzie prezentował się naprawdę niecodziennie. Rozpuść barszcz czerwony w zimnej wodzie, dodaj botwinkę i zagotuj. Zostaw, aż zupa całkiem ostygnie, a następnie dodaj jogurt i drobno posiekany szczypiorem oraz koperek. Jeśli nie lubisz koperku, możesz zastąpić go pietruszką – danie na pewno na tym nie straci. By zupa była bogatsza, wrzuć do niej starte na grubych oczkach rzodkiewkę oraz ogórek, a potem dopraw do smaku. Jako przyprawa, świetnie sprawdzi się w tej wersji chłodnika musztarda sarepska. Podawaj całkiem zimny z pokrojonym jajkiem, przystrojony liściem natki pietruszki.