Składniki
1 pęczek
1 pęczek
1 pęczek
1 pęczek
1 sztuka
1 litr
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Torebkę czerwonego barszczu rozprowadź w zimnej wodzie. Posiekaj botwinkę i dodaj ją do barszczu. Całość zagotuj. Barszcz pozostaw do ostygnięcia. Gdy już będzie chłodny połącz go z jogurtem. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj. Dodaj do zupy.
Krok 2
Rzodkiewkę oraz ogórka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do zupy i wymieszaj. Chłodnik dopraw do smaku musztardą, solą, pieprzem oraz cukrem.
Krok 3
Zupę podawaj schłodzoną z gotowanym jajkiem.
Dobra rada:
Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chłodnik
Chłodnik to najlepsza zupa na upalne dni. Wystarczająco syta, by napełnić brzuchy głodomorów, a równocześnie zadowoli nawet najbardziej wymagających. Chłodnik to uczta nie tylko dla podniebienia, ale także dla oczu – podany na kontrastującym z kolorem zupy talerzu będzie prezentował się naprawdę niecodziennie. Rozpuść barszcz czerwony w zimnej wodzie, dodaj botwinkę i zagotuj. Zostaw, aż zupa całkiem ostygnie, a następnie dodaj jogurt i drobno posiekany szczypiorem oraz koperek. Jeśli nie lubisz koperku, możesz zastąpić go pietruszką – danie na pewno na tym nie straci. By zupa była bogatsza, wrzuć do niej starte na grubych oczkach rzodkiewkę oraz ogórek, a potem dopraw do smaku. Jako przyprawa, świetnie sprawdzi się w tej wersji chłodnika musztarda sarepska. Podawaj całkiem zimny z pokrojonym jajkiem, przystrojony liściem natki pietruszki.