Chłodnik przepis – Zobacz na przepisy.pl

Chłodnik

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

463 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

152 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

227 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

1 sztuka

1 litr

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Torebkę czerwonego barszczu rozprowadź w zimnej wodzie. Posiekaj botwinkę i dodaj ją do barszczu. Całość zagotuj. Barszcz pozostaw do ostygnięcia. Gdy już będzie chłodny połącz go z jogurtem. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj. Dodaj do zupy.

Chłodnik - Krok 1

Krok 2

Rzodkiewkę oraz ogórka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do zupy i wymieszaj. Chłodnik dopraw do smaku musztardą, solą, pieprzem oraz cukrem.

Chłodnik - Krok 2

Krok 3

Zupę podawaj schłodzoną z gotowanym jajkiem.

Chłodnik - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!

2

Opinie o przepisie

  • Krzysztof Pejka

    Krzysztof Pejka , 08.05.2018

    sprobujemy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Klocek

    Grazyna Klocek , 30.05.2015

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ChłodnikChłodnik

Chłodnik to najlepsza zupa na upalne dni. Wystarczająco syta, by napełnić brzuchy głodomorów, a równocześnie zadowoli nawet najbardziej wymagających. Chłodnik to uczta nie tylko dla podniebienia, ale także dla oczu – podany na kontrastującym z kolorem zupy talerzu będzie prezentował się naprawdę niecodziennie. Rozpuść barszcz czerwony w zimnej wodzie, dodaj botwinkę i zagotuj. Zostaw, aż zupa całkiem ostygnie, a następnie dodaj jogurt i drobno posiekany szczypiorem oraz koperek. Jeśli nie lubisz koperku, możesz zastąpić go pietruszką – danie na pewno na tym nie straci. By zupa była bogatsza, wrzuć do niej starte na grubych oczkach rzodkiewkę oraz ogórek, a potem dopraw do smaku. Jako przyprawa, świetnie sprawdzi się w tej wersji chłodnika musztarda sarepska. Podawaj całkiem zimny z pokrojonym jajkiem, przystrojony liściem natki pietruszki.