Ciastka kruche

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

209

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 opakowanie

0.5 opakowania

2 szklanki

5 sztuk

3 łyżeczki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy je na 4 godziny do lodówki.

Krok 2

Po schłodzeniu ciasto rozwałkować i wycinać foremkami ciastka.

Krok 3

Ciastka można posmarować ubitym białkiem i maczać w cukrze.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciastka kruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciastka kruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciastka kruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciastka kruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciastka kruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciastka kruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciastka kruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciastka krucheCiastka kruche

Kruche ciastka to bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu wypieki, które sprawdzą się na wiele okazji. Serwować je możesz zarówno na podwieczorek, jak i na słodką przekąskę w ciągu dnia. Świetnie skomponują się z kubkiem herbaty lub szklanką mleka z miodem. Do ich przygotowania najlepiej wykorzystać mąkę krupczatkę, która przypomina zmieloną kaszę mannę. Jej konsystencja sprawia, że wypieki z niej przyrządzane są wyjątkowo kruche. Składniki niezbędne do zrobienia ciasteczek z tego przepisu powinny być odpowiednio schłodzone, najlepiej wyjęte z lodówki tuż przed przyrządzaniem ciasta. Wyrabiaj je jak najkrócej, następnie owiń folią spożywczą i schłodź. Kolejny etap to oprószenie stolnicy mąką, rozwałkowanie ciasta przez folię spożywczą na grubość około 0,5 cm i wykrawanie foremek o ulubionym kształcie. Kruche ciasteczka po upieczeniu należy wystudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Możesz je również udekorować polewami, np. tą przyrządzoną z tabliczki czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Koniecznie sprawdź ten przepis.