CIASTO GRYSIKOWE Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

5

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

73 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 litr

1 opakowanie

2 sztuki

1 szklanka

500 gramów

1 szklanka

2 opakowania

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Galaretki rozpuścić w 750 ml wody i odstawić do ostudzenia.

Krok 2

Formę o wymiarach dolnych 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 3

Dno formy wyłożyć herbatnikami, jeden przy drugim.

Krok 4

W garnku zagotować mleko z cukrami i Kasią.

Krok 5

Do gorącego dodać szklankę kaszy manny, zagotować. Pogotować około minuty lub dwóch od momentu zagotowania, mieszając, do otrzymania gęstej kaszy.

Krok 6

Gorącą kaszę wylać na herbatniki, wyrównać.

Krok 7

W jeszcze ciepłą kaszę powciskać truskawki, do połowy ich wielkości.

Krok 8

Przestudzić.

Krok 9

Zalać tężejącą galaretką.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej