Lody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałami
łatwe
196 osób zapisało

Składniki
300 gramów
0.5 opakowania
sos tofii:
1 szklanka
85 gramów
250 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na suchą, lekko rozgrzaną na niewielkim ogniu patelnię wsypujemy cukier. Kiedy się rozpuści i będzie złotego koloru dodajemy masło.
Krok 2
Po połączeniu tych dwu składników dodajemy sól oraz śmietankę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką aż uzyskamy oczekiwaną konsystencję.
Krok 3
Migdały prażymy na suchej patelni aż będą lekko złote.
Krok 4
Na talerzyk wylewamy sos toffi, dodajemy lody z wanilią z Madagaskaru Carte D'or i posypujemy prażonymi migdałami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałami
Tym razem lody waniliowe podaj z samodzielnie przygotowanym i smacznym sosem toffi. Przygotujesz go z cukru, tłuszczu i słodkiej śmietany kremówki 30%. Na początek podgrzej cukier na suchej patelni. Kiedy zacznie się rozpuszczać i zmieniać swój kolor na złoty, dodaj tłuszcz, następnie niewielką ilość soli i śmietankę. Całość mieszaj energicznie – najlepiej drewnianą łyżką – do momentu, w którym osiągnie odpowiednią konsystencję. Tak przyrządzonym sosem polej kulki lodów wyłożone na deserowych talerzykach. Dodatkowo posyp je posiekanymi migdałami, które należy wcześniej uprażyć. Gałki możesz również obtoczyć w orzechach. Lody przygotowane według tego przepisu dobrze skomponują się też z owocami. Użyj takich, które charakteryzują się lekko kwaśnym smakiem – tym samym wyważysz słodkość sosu toffi. Sprawdzą się np. truskawki czy maliny. Do dekoracji możesz wykorzystać dodatkowo laskę wanilii. Zobacz nasz prosty przepis na lody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałami. Smacznego.