Ciasto makowe z masą orzechową

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

69 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto kruche:

0.5 kilograma

20 dekagramów

6 sztuk

30 dekagramów

1 opakowanie

2 łyżki

do posmarowania:

0.5 opakowania

1 opakowanie

masa orzechowa:

10 dekagramów

0.5 szklanki

0.5 szklanki

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki z ciasta kruchego zagnieść i podzielić na dwie części.

Krok 2

Jedną część upiec, drugą część dać na blachę, posmarować dżemem, wyłożyć masę makową i upiec.

Krok 3

Zrobić masę orzechową: orzechy, cukier, mleko i łyżkę Kasi zagotować i wystudzić.

Krok 4

Utrzeć resztę Kasi i połączyć z wystudzoną masą.

Krok 5

Przekładać: placek kruchy z makiem posmarować masą orzechową i przełożyć plackiem kruchym. Udekorować dowolnie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto makowe z masą orzechową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto makowe z masą orzechową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto makowe z masą orzechową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto makowe z masą orzechową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto makowe z masą orzechową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto makowe z masą orzechową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto makowe z masą orzechową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej