Ciasto marchewkowo-morelowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

57

441 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

547 osób wydrukowało

Pobierz pdf

936 osób zapisało

Udostępnij
Ciasto marchewkowo-morelowe

Składniki

50 gramów

150 gramów

100 gramów

5 sztuk

200 gramów

150 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew umyj, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odciśnij na sicie.

Ciasto marchewkowo-morelowe - Krok 1

Krok 2

Jajka ubij z cukrem. Kasię rozpuść i wystudź.

Ciasto marchewkowo-morelowe - Krok 2

Krok 3

Mąkę wymieszaj z otrębami, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.

Ciasto marchewkowo-morelowe - Krok 3

Krok 4

Do masy jajecznej dodaj mąkę z dodatkami i rozpuszczoną Kasię. Wymieszaj.

Ciasto marchewkowo-morelowe - Krok 4

Krok 5

Na koniec dodaj marchew i dokładnie wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm.

Ciasto marchewkowo-morelowe - Krok 5

Krok 6

Na cieście ułóż połówki moreli. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 st.C około 40 minut.

Ciasto marchewkowo-morelowe - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Joanna Zażdżyk

    Joanna Zażdżyk, 12.10.2016

    Bardzo dobre ciasto, polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto marchewkowo-morelowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto marchewkowo-morelowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto marchewkowo-morelowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto marchewkowo-morelowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto marchewkowo-morelowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto marchewkowo-morelowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto marchewkowo-morelowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto marchewkowo-moreloweCiasto marchewkowo-morelowe

Puszyste ciasto marchewkowo-morelowe przygotujesz w szybki i prosty sposób – wystarczy, że zasugerujesz się podanym przepisem. Dobrze sprawdzi się jako poobiedni deser lub słodka przekąska. Zacznij od przygotowania marchewki – zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach i odciśnij z nadmiaru soku. Jajka ubij z cukrem, dodaj do nich m.in. cynamon, proszek do pieczenia, otręby pszenne, a na końcu marchew. Dobrym sposobem na urozmaicenie smaku ciasta będzie dodatek chrupiących migdałów oraz orzechów włoskich, najlepiej prażonych na patelni. Wypiek nabierze korzennego posmaku, jeśli dodasz do niego również odrobinę przyprawy do piernika. Wszystko wymieszaj i przełóż do okrągłej formy. Morele przetnij na pół i ozdób nimi ciasto, układając je skórką w dół — dzięki temu nie stracą soku. Wstaw ciasto do piekarnika, a po wyjęciu przestudź i posyp cukrem pudrem. Ta słodka przekąska odpowiednio skomponuje się również z pomarańczową konfiturą. Dzięki naszemu przepisowi upieczesz perfekcyjne ciasto marchewkowo-morelowe – przekonaj się.