Ciasto marchewkowo-morelowe

- Krok 1Marchew umyj, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odciśnij na sicie.
- Krok 2Jajka ubij z cukrem. Kasię rozpuść i wystudź.
- Krok 3Mąkę wymieszaj z otrębami, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
- Krok 4Do masy jajecznej dodaj mąkę z dodatkami i rozpuszczoną Kasię. Wymieszaj.
- Krok 5Na koniec dodaj marchew i dokładnie wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm.
- Krok 6Na cieście ułóż połówki moreli. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 st.C około 40 minut.

Puszyste ciasto marchewkowo-morelowe przygotujesz w szybki i prosty sposób – wystarczy, że zasugerujesz się podanym przepisem. Dobrze sprawdzi się jako poobiedni deser lub słodka przekąska. Zacznij od przygotowania marchewki – zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach i odciśnij z nadmiaru soku. Jajka ubij z cukrem, dodaj do nich m.in. cynamon, proszek do pieczenia, otręby pszenne, a na końcu marchew. Dobrym sposobem na urozmaicenie smaku ciasta będzie dodatek chrupiących migdałów oraz orzechów włoskich, najlepiej prażonych na patelni. Wypiek nabierze korzennego posmaku, jeśli dodasz do niego również odrobinę przyprawy do piernika. Wszystko wymieszaj i przełóż do okrągłej formy. Morele przetnij na pół i ozdób nimi ciasto, układając je skórką w dół — dzięki temu nie stracą soku. Wstaw ciasto do piekarnika, a po wyjęciu przestudź i posyp cukrem pudrem. Ta słodka przekąska odpowiednio skomponuje się również z pomarańczową konfiturą. Dzięki naszemu przepisowi upieczesz perfekcyjne ciasto marchewkowo-morelowe – przekonaj się.