Ciasto jabłkowo marchewkowe z orzechami i bakaliami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto jabłkowo marchewkowe z orzechami i bakaliami

Autor: Agata Durzyńska

ratingratingratingratingrating

8

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
9 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

59 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

300 gramów

3 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 szczypta

2 szklanki

3 sztuki

2 sztuki

1 szklanka

4 łyżki

4 łyżki

4 łyżki

1 szklanka

2 łyżki

1 sztuka

120 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać z cukrem, sodą, solą i cynamonem.

Krok 2

Jabłka i marchew obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach

Krok 3

Orzechy podprażyć na patelni lub w piekarniku, większość rozdrobić malakserem lub posiekać. Zostawić część do dekoracji. Bakalie poza rodzynkami posiekać

Krok 4

Jajka rozmieszać trzepaczką w misce

Krok 5

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Tortownicę rozmiar 18-20 cm nasmarować po bokach margaryną a dno wyłożyć papierem do pieczenia. Można też użyć keksówki

Krok 6

Do mąki wlać olej, olejek i jajka. Wszystko utrzeć mikserem i dodać bakalie, orzechy, startą marchewkę z jabłkiem. Wymieszać i przełożyć do formy

Krok 7

Piec 1,5 godziny lub do suchego patyczka. W razie potrzeby górę ciasta nakryć folią aluminiową jakby się wierzch przypiekał za mocno. Wystudzić w formie.

Krok 8

Z soku z cytryny lub pomarańczy i cukru pudru urobić lukier. Polać wierzch ciasta i udekorować orzechami i skórką pomarańczy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto jabłkowo marchewkowe z orzechami i bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto jabłkowo marchewkowe z orzechami i bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto jabłkowo marchewkowe z orzechami i bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto jabłkowo marchewkowe z orzechami i bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto jabłkowo marchewkowe z orzechami i bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto jabłkowo marchewkowe z orzechami i bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto jabłkowo marchewkowe z orzechami i bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto jabłkowo marchewkowe z orzechami i bakaliami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej