Ciasto jabłkowo marchewkowe z orzechami i bakaliami
łatwe
58 osób zapisało

Składniki
300 gramów
300 gramów
3 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżka
1 szczypta
2 szklanki
3 sztuki
2 sztuki
1 szklanka
4 łyżki
4 łyżki
4 łyżki
1 szklanka
2 łyżki
1 sztuka
120 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiać z cukrem, sodą, solą i cynamonem.
Krok 2
Jabłka i marchew obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach
Krok 3
Orzechy podprażyć na patelni lub w piekarniku, większość rozdrobić malakserem lub posiekać. Zostawić część do dekoracji. Bakalie poza rodzynkami posiekać
Krok 4
Jajka rozmieszać trzepaczką w misce
Krok 5
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Tortownicę rozmiar 18-20 cm nasmarować po bokach margaryną a dno wyłożyć papierem do pieczenia. Można też użyć keksówki
Krok 6
Do mąki wlać olej, olejek i jajka. Wszystko utrzeć mikserem i dodać bakalie, orzechy, startą marchewkę z jabłkiem. Wymieszać i przełożyć do formy
Krok 7
Piec 1,5 godziny lub do suchego patyczka. W razie potrzeby górę ciasta nakryć folią aluminiową jakby się wierzch przypiekał za mocno. Wystudzić w formie.
Krok 8
Z soku z cytryny lub pomarańczy i cukru pudru urobić lukier. Polać wierzch ciasta i udekorować orzechami i skórką pomarańczy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej