Ciasto czekoladowe z bananami – przepis: kakaowe | Przepisy.pl pixel

Ciasto czekoladowe z bananami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

209

heart
1437 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1961 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6676 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

230 gramów

5 łyżek

100 gramów

4 łyżki

3 sztuki

1 łyżeczka

6 sztuk

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Banany przekładamy do miski. Dodajemy jogurt naturalny. Rozgniatamy całość widelcem.

Ciasto czekoladowe z bananami - Krok 1

Krok 2

Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy czekoladę oraz mleko, roztapiamy. Studzimy.

Ciasto czekoladowe z bananami - Krok 2

Krok 3

Jajka ubijamy mikserem. Stopniowo dodajemy połowę mąki, kakao i proszku do pieczenia.

Ciasto czekoladowe z bananami - Krok 3

Krok 4

Następnie wlewamy roztopione masło z czekoladą, wsypujemy resztę mąki, proszku do pieczenia i kakao oraz rozgniecione z jogurtem banany. Ponownie miksujemy.

Ciasto czekoladowe z bananami - Krok 4

Krok 5

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Keksówkę smarujemy odrobiną masła i obsypujemy mąką. Masę czekoladowo-bananową przelewamy do keksówki. Pieczemy ok. 60 minut.

Ciasto czekoladowe z bananami - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 08.10.2024

    Super proste ciasto. Z bananami do tego wilgotne wyjdzie. Takie są najlepsze. Jeszcze czekoladowe mniam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • lena

    lena , 03.01.2022

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto czekoladowe z bananami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto czekoladowe z bananami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto czekoladowe z bananami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto czekoladowe z bananami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto czekoladowe z bananami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto czekoladowe z bananami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto czekoladowe z bananami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto czekoladowe z bananami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto czekoladowe z bananamiCiasto czekoladowe z bananami

Banany i czekolada to niezwykle zgrany duet. Często łączycie je pod postacią koktajli i musów? Koniecznie spróbujcie również czekoladowego ciasta z bananami. Uwaga! Po wyjęciu z piekarnika lepiej nie spuszczać go z oka – może zniknąć w mgnieniu oka, nie zostaną nawet okruszki.

Dla kogo?

Miłośnicy smacznego miksowania na pokład! Podczas przygotowania przepisu na ciasto czekoladowe z bananami raczej nie zmęczycie się – większość pracy wykona za Was prosty mikser.

Na jaką okazję?

Do zrobienia tego placka nie potrzeba szczególnego powodu. Macie wolne pół godziny na wymieszanie składników i nagrzanie piekarnika oraz ochotę na coś słodkiego? Idealnie!

Czy wiesz, że?

Bananowe ciasto jest świetnym sposobem na wykorzystanie przejrzałych bananów, które solo nie wyglądają zbyt zachęcająco, ale znakomicie sprawdzają się w deserze.

Dla urozmaicenia:

Wierzch czekoladowego placka posypcie zmielonymi orzechami oraz wiórkami czekoladowymi.