Ciasto podwójnie czekoladowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

68

849 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1568 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2068 osób zapisało

Udostępnij
Ciasto podwójnie czekoladowe

Składniki

200 gramów

100 gramów

4 sztuki

200 gramów

150 gramów

1 łyżeczka

200 gramów

polewa:

75 mililitrów

50 mililitrów

90 gramów

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W kąpieli wodnej rozpuść Kasię z 200 g gorzkiej czekolady i 100 g mlecznej czekolady. Zdejmij z kuchenki.

Ciasto podwójnie czekoladowe - Krok 1

Krok 2

Zmiksuj jajka z cukrem. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i posiekane orzechy i wymieszaj wszystko dokładnie.

Ciasto podwójnie czekoladowe - Krok 2

Krok 3

Wysmaruj formę o średnicy 22 cm Kasią i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej masę do formy. Następnie wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175˚C i piecz przez 30 minut.

Ciasto podwójnie czekoladowe - Krok 3

Krok 4

Kiedy ciasto się upiecze, odstaw je do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj polewę, zagotowując mleko ze śmietanką i dodając 90 g gorzkiej i 30 g mlecznej czekolady. Następnie zdejmij garnek z kuchenki i mieszaj, aż czekolada zupełnie się rozpuści.

Ciasto podwójnie czekoladowe - Krok 4

Krok 5

Kiedy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy, polej równomiernie polewą i odstaw do zastygnięcia.

Ciasto podwójnie czekoladowe - Krok 5
Moje Ciasto

Dobra rada:

Aby nadać ciastu świąteczny wygląd, posyp polewę cukrem pudrem, używając szablonu w kształcie płatka śniegu. Szablon możesz kupić albo wyciąć samodzielnie z kawałka papieru.

67

Opinie o przepisie

  • Nataliya Ozhyndovych

    Nataliya Ozhyndovych

    Perfekcyjne ciasto wyszło

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Podbielska Paulina

    Podbielska Paulina

    właśnie piecze się w piekarniku :) pięknie rośnie :) jestem ciekawa efektu końcowego :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka  Głownia

    Agnieszka Głownia

    Fantastyczne ciasto! Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • alicja Szajda

    alicja Szajda

    przepyszny aksamitny smak polewy i ciasta

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sabina EREDNIK

    Sabina EREDNIK

    upieklam dwa placki były pyszne i pieknie wyrosniete.Teraz juz robie 2 pod rząd w piekarniku rosnie pieknie po wyjeciu opada az sie robi wklęsły srodek prosze napisac czemu.Skoro pierwsze 2 wyszły mi idealnie to czemu teraz nie wychodzą ??a robie wszystko wedlóg przepisu.Polewam je polewa czekoladowa to czekokolada zbiera sie w tym wklesłym miesjcu na srodku i placek jest nijaki. ;/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Śliwka

    Marzena Śliwka

    Bardzo bardzo słodkie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Izydorczyk

    Ewelina Izydorczyk

    Ja dodałam całe jaja i wyszło. Robiłam zgodnie z przepisem, jest trochę ciężkie, ale dobre. Myślę, że fajnie wyszłoby przełożone marmoladą z porzeczki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Balik

    Joanna Balik

    Wyszło rewelacyjnie :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Stępień

    Wojciech Stępień

    Smacznego pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Bednarczyk- Rumin

    Dorota Bednarczyk- Rumin

    D...nie urywa,lepszy murzynek z kokosem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Michalak

    Roman Michalak

    Takie będzie na święta ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Rzeszowska

    Beata Rzeszowska

    Koniecznie musi byc frykasem na świątecznym stole☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dan War

    Dan War

    Proszę o przepis na tort makowy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Szalacha-Lizon

    Lucyna Szalacha-Lizon

    Mirka Svensson, cos dla nas !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Wroblowska

    Bozena Wroblowska

    Lubie takie#lubie takie#i napewno#jutro takie#zrobie#bo takie lubie#lubie bedzie dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Podzierski

    Leszek Podzierski

    napewno drożdżyca i plesniawica i dalszy szereg chorób licznych po tym zagwarantowana!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Wolert

    Stanisław Wolert

    DAJCIE PRZEPIS TO TEŻ POLUBIE

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Derol

    Ewa Derol

    P.MARCINIE,CIASTA NA ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA TO GŁÓWNIE ORZECHY,BAKALIE I MAK.ALE O GUSTACH PODOBNO SIĘ NIE DYSKUTUJE.POZDRAWIAM :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Derol

    Ewa Derol

    PYSZNE,NA DUŻA BLASZKĘ,PODWÓJNĄ PORCJĘ.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Szatkowska

    Marta Szatkowska

    Już robiłam i polecam. Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Molenda

    Piotr Molenda

    jak zostanie kawaleczek podrzuc

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wiorek

    Anna Wiorek

    Chciałabym upiec je w prodizu. O ile krócej je piec?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Szołczyńska

    Joanna Szołczyńska

    Ja już robiłam. Wyszło przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kiler Dziewański

    Kiler Dziewański

    Daj kawałek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Czechowski

    Kazimierz Czechowski

    Lubię wasze ciasto choc nie próbowalem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Josef Glogowiec

    Josef Glogowiec

    Kiedy mogę przyjść ze zasmakować tych wypieków

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Kleina

    Marek Kleina

    nie podołam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danny Greenfield

    Danny Greenfield

    This is my kind of cake!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Śliwka

    Marzena Śliwka

    Jak zrobię i wnuki o cenią dam znać.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Regulski

    Marcin Regulski

    wszędzie czekolada i orzechy, nudne to się robi...gdzie wanilia i śmietanka bez żadnych owoców i innych dodatków?

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto podwójnie czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto podwójnie czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto podwójnie czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto podwójnie czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto podwójnie czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto podwójnie czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto podwójnie czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto podwójnie czekoladoweCiasto podwójnie czekoladowe

Ciasto podwójnie czekoladowe jest doskonałe nie tylko dla fanów czekolady. Może być podawane na deser lub podwieczorek. Aby je przygotować potrzebujesz gorzkiej i mlecznej czekolady (możesz też użyć jednego rodzaju), kostki do pieczenia, jajek, cukru, mąki, proszku do pieczenia, posiekanych orzechów włoskich, mleka i śmietanki. Jeśli chcesz, użyj ekstraktu waniliowego. Jajka z cukrem oraz masę czekoladową połącz przy użyciu miksera (na najniższych obrotach). Pamiętaj, że przygotowana masa ma mieć gładką konsystencję, bez grudek. Dodaj do niej trochę kakao, a uzyskasz intensywniejszy smak. Gotowy wypiek ma być wilgotny i rozpływający się w ustach. Zależnie od pory roku, na jeszcze ciepłą polewę połóż wybrane owoce. Najlepiej sprawdzą się świeże maliny lub wiśnie. Z powodzeniem możesz ozdobić ciasto także posiekanymi drobno orzechami włoskimi. Kiedy wypiek ostygnie, polej go ciepłą polewą czekoladową (świetnie sprawdzi się także masa kajmakowa). Ciasto podwójnie czekoladowe serwuj na zimno lub na ciepło, najlepiej z lodami waniliowymi, a także bitą śmietaną. Smacznego!