Ciasto czekoladowe z bananami
NOWY PRZEPIS
łatwe
6676 osób zapisało

Składniki
5 sztuk
230 gramów
5 łyżek
100 gramów
4 łyżki
3 sztuki
1 łyżeczka
6 sztuk
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Banany przekładamy do miski. Dodajemy jogurt naturalny. Rozgniatamy całość widelcem.

Krok 2
Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy czekoladę oraz mleko, roztapiamy. Studzimy.

Krok 3
Jajka ubijamy mikserem. Stopniowo dodajemy połowę mąki, kakao i proszku do pieczenia.

Krok 4
Następnie wlewamy roztopione masło z czekoladą, wsypujemy resztę mąki, proszku do pieczenia i kakao oraz rozgniecione z jogurtem banany. Ponownie miksujemy.

Krok 5
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Keksówkę smarujemy odrobiną masła i obsypujemy mąką. Masę czekoladowo-bananową przelewamy do keksówki. Pieczemy ok. 60 minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto czekoladowe z bananami
Banany i czekolada to niezwykle zgrany duet. Często łączycie je pod postacią koktajli i musów? Koniecznie spróbujcie również czekoladowego ciasta z bananami. Uwaga! Po wyjęciu z piekarnika lepiej nie spuszczać go z oka – może zniknąć w mgnieniu oka, nie zostaną nawet okruszki.
Dla kogo?
Miłośnicy smacznego miksowania na pokład! Podczas przygotowania przepisu na ciasto czekoladowe z bananami raczej nie zmęczycie się – większość pracy wykona za Was prosty mikser.
Na jaką okazję?
Do zrobienia tego placka nie potrzeba szczególnego powodu. Macie wolne pół godziny na wymieszanie składników i nagrzanie piekarnika oraz ochotę na coś słodkiego? Idealnie!
Czy wiesz, że?
Bananowe ciasto jest świetnym sposobem na wykorzystanie przejrzałych bananów, które solo nie wyglądają zbyt zachęcająco, ale znakomicie sprawdzają się w deserze.
Dla urozmaicenia:
Wierzch czekoladowego placka posypcie zmielonymi orzechami oraz wiórkami czekoladowymi.