Ciasto z dyni i jabłek

Złota dynia

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

7

47 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

98 osób wydrukowało

Pobierz pdf

110 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

150 gramów

2 szklanki

3 łyżki

1 szczypta

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

farsz jabłkowo-dyniowy:

0.5 kilograma

15 gramów

15 gramów

4 sztuki

5 sztuk

3 łyżki

100 mililitrów

beza:

5 sztuk

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię w temperaturze pokojowej siekamy, dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jajka i zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 min. Tortownice smarujemy Kasią i wykładamy ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w 180 stopniach.

Krok 2

Farsz dyniowo-jabłkowy: ok 0,5 kg dyni obieramy, kroimy w kostkę, wykładamy na blaszkę, posypujemy brązowym cukrem i wiórkami maślanej Kasi (ok. 15 gram), pieczemy 20 minut.

Krok 3

3-4 renety obieramy, kroimy w kostkę i dusimy w małej ilości wody.

Krok 4

Ubijamy 5 żółtek z 2-3 łyżkami cukru. Do tej masy dodajemy 100 ml śmietany kremówki. Jabłka z dynią miksujemy i dodajemy ubitą masę. Na wierzch układamy bezę zrobioną z 5 białek ubitych na sztywno z dodatkiem ok. 300 g cukru. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach C.

Krok 5

Ciasto odstawiamy w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Beza jest wtedy bardziej chrupiąca. Dekorujemy cukrem pudrem. .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z dyni i jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z dyni i jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z dyni i jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z dyni i jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z dyni i jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z dyni i jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z dyni i jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Ciasto kokosowo-czekoladowe
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z dyni i jabłekCiasto z dyni i jabłek

Dynia cieszy się w ostatnich latach dużą popularnością. Rozsławili ją szczególnie weganie, którzy wykorzystują warzywo do przygotowywania wielu potraw na słodko i na słono. To produkt uniwersalny, które sprawdzi się w różnorodnym towarzystwie oraz nada daniom nowy smak. Dzisiaj na słodko! Przepis na ciasto z dyni i jabłek pokaże Ci, jak łączenie z pozoru odmiennych składników, świetnie do siebie pasuje.

Dla kogo?

Dla miłośników odważnych połączeń! Ciasto z dyni i jabłek zachwyca niebanalnym smakiem oraz sprawia, że ma się ochotę na kolejny kawałek.

Na jaką okazję?

Gdy masz w domu dynię, ale nie masz pomysłu, co z niej zrobić – od teraz już wiesz! Zachwyć domowników i gości czymś oryginalnym – oto niezawodne ciasto dyniowe z jabłkami!

Czy wiesz, że?

Do zrobienia bezy możesz wykorzystać mrożone białka. Warto je zamrozić już wcześniej, w sytuacji gdy potrzebujesz jedynie żółtek, a nie chcesz, by białka się zmarnowały. Do bezy na ciasto z dynią i jabłkami będą jak znalazł!

Dla urozmaicenia

Do farszu można dodać odrobinę cynamonu, aby ciasto dyniowe z jabłkiem zyskało wyrazisty smak.