
Składniki
2 sztuki
10 dekagramów
1 sztuka
5 dekagramów
1 łyżka
0.5 kilograma
12 dekagramów
null
5 dekagramów
3 dekagramy
10 dekagramów
0.5 szklanki
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ciasto: z przesianej mąki zrób stożek, w którym palcem zrób zagłębienie, wlej do niego drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie, dodaj cukier, stopione masło, żółtka, rum i skórkę startą z cytryny.
Krok 2
Wyrób starannie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
Krok 3
W tym czasie przygotuj masę: utrzyj masło z cukrem i żółtkami na biało. Dodaj ubitą na sztywno pianę. Delikatnie wymieszaj, aby masa była puszysta.
Krok 4
Rozwałkuj ciasto na grubość 1cm. Posmaruj równomiernie masą, posyp posiekanymi bakaliami i cynamonem. Zwiń w rulon.
Krok 5
Włóż do kamionkowego naczynia i odstaw na 1 godzinę.
Krok 6
Po upływie czasu wstaw do średnio nagrzanego piekarnika na 1 godzinę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej