
Składniki
2 sztuki
10 dekagramów
1 sztuka
5 dekagramów
1 łyżka
0.5 kilograma
12 dekagramów
null
5 dekagramów
3 dekagramy
10 dekagramów
0.5 szklanki
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ciasto: z przesianej mąki zrób stożek, w którym palcem zrób zagłębienie, wlej do niego drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie, dodaj cukier, stopione masło, żółtka, rum i skórkę startą z cytryny.
Krok 2
Wyrób starannie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
Krok 3
W tym czasie przygotuj masę: utrzyj masło z cukrem i żółtkami na biało. Dodaj ubitą na sztywno pianę. Delikatnie wymieszaj, aby masa była puszysta.
Krok 4
Rozwałkuj ciasto na grubość 1cm. Posmaruj równomiernie masą, posyp posiekanymi bakaliami i cynamonem. Zwiń w rulon.
Krok 5
Włóż do kamionkowego naczynia i odstaw na 1 godzinę.
Krok 6
Po upływie czasu wstaw do średnio nagrzanego piekarnika na 1 godzinę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej