Ciasto z rumem

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

10 dekagramów

1 sztuka

5 dekagramów

1 łyżka

0.5 kilograma

12 dekagramów

null

5 dekagramów

3 dekagramy

10 dekagramów

0.5 szklanki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto: z przesianej mąki zrób stożek, w którym palcem zrób zagłębienie, wlej do niego drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie, dodaj cukier, stopione masło, żółtka, rum i skórkę startą z cytryny.

Krok 2

Wyrób starannie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.

Krok 3

W tym czasie przygotuj masę: utrzyj masło z cukrem i żółtkami na biało. Dodaj ubitą na sztywno pianę. Delikatnie wymieszaj, aby masa była puszysta.

Krok 4

Rozwałkuj ciasto na grubość 1cm. Posmaruj równomiernie masą, posyp posiekanymi bakaliami i cynamonem. Zwiń w rulon.

Krok 5

Włóż do kamionkowego naczynia i odstaw na 1 godzinę.

Krok 6

Po upływie czasu wstaw do średnio nagrzanego piekarnika na 1 godzinę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z rumem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z rumem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z rumem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z rumem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z rumem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z rumem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z rumem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej