
Składniki
2 sztuki
10 dekagramów
1 sztuka
5 dekagramów
1 łyżka
0.5 kilograma
12 dekagramów
null
5 dekagramów
3 dekagramy
10 dekagramów
0.5 szklanki
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ciasto: z przesianej mąki zrób stożek, w którym palcem zrób zagłębienie, wlej do niego drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie, dodaj cukier, stopione masło, żółtka, rum i skórkę startą z cytryny.
Krok 2
Wyrób starannie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
Krok 3
W tym czasie przygotuj masę: utrzyj masło z cukrem i żółtkami na biało. Dodaj ubitą na sztywno pianę. Delikatnie wymieszaj, aby masa była puszysta.
Krok 4
Rozwałkuj ciasto na grubość 1cm. Posmaruj równomiernie masą, posyp posiekanymi bakaliami i cynamonem. Zwiń w rulon.
Krok 5
Włóż do kamionkowego naczynia i odstaw na 1 godzinę.
Krok 6
Po upływie czasu wstaw do średnio nagrzanego piekarnika na 1 godzinę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej