Ciasto z wiśniami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

229

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

15 dekagramów

0.3 szklanki

1 sztuka

2 mililitry

2.25 szklanki

0.5 łyżeczki

2 łyżeczki

1 sztuka

1 łyżka

nadzienie:

3 łyżki

80 dekagramów

0.75 szklanki

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zrób ciasto: Utrzyj Kasię z cukrem, dodaj jajko i wanilię. Ubijaj razem, aż masa będzie puszysta.

Krok 2

Wsyp mąkę, sól i skórkę cytrynową, wymieszaj mikserem ustawionym na najniższe obroty.

Krok 3

Ciasto podziel na 2 części, zapakuj w folię i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

Krok 4

Przygotuj nadzienie: Rozgrzej Kasię w rondlu, dodaj wiśnie i cukier. Podgrzewaj mieszając, aż cukier się rozpuści.

Krok 5

Gotuj jeszcze kilka minut, aż wiśnie będą miękkie, ale wciąż jędrne.

Krok 6

Dodaj mąkę rozprowadzoną w wodzie. Zagotuj mieszając, pozostaw 2 minuty na ogniu.

Krok 7

Rondel wstaw do zimnej wody i szybko ostudź, mieszając.

Krok 8

Rozwałkuj połowę ciasta, przełóż do formy na tartę.

Krok 9

Brzegi ciasta podnieś i przyciśnij do boków formy.

Krok 10

Przygotowaną formę z ciastem włóż do lodówki, a w tym czasie rozwałkuj i pokrój w paski drugą porcję ciasta.

Krok 11

Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do lodówki.

Krok 12

Rozgrzej piekarnik do 190°C.

Krok 13

Wyjmij z lodówki formę z kruchym ciastem, napełnij ją przygotowanym nadzieniem wiśniowym, na wierzchu ułóż kratkę ze schłodzonych pasków ciasta.

Krok 14

Posmaruj paski roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem.

Krok 15

Wstaw do piekarnika i piecz około godziny.

Krok 16

Gdy paski na cieście zaczną się za bardzo rumienić, przykryj formę folią aluminiową.

Krok 17

Ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Dopiero potem pokrój na porcje.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z wiśniamiCiasto z wiśniami

Kruche ciasto z wiśniami to wyśmienity dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Można je przygotowywać przez cały rok, gdyż jest równie smaczne zrobione z owoców świeżych, jak i mrożonych. Spód i wierzch wypieku przyrządza się z dodatkiem wanilii oraz skórki startej z cytryny. Dzięki temu całość jest pachnąca i delikatna. Wiśnie łączy się z roztopioną margaryną, cukrem i rozprowadzoną w wodzie mąką. Przygotowane z nich nadzienie jest gęste, ale również słodkie oraz soczyste. Po wyłożeniu na podpieczony już spód nakrywa się je paskami pozostałego ciasta, układając je w formę kratki. Całość zapieka się jeszcze przez chwilę. Jeśli paski na wierzchu wypieku mocno się zarumienią, warto przykryć całość folią aluminiową. Po wystudzeniu ciasto z wiśniami serwuje się z bitą śmietaną, gorącym sosem czekoladowym lub cukrem pudrem. Ozdób je wiśniami z zalewy lub świeżymi owocami, a także listkami mięty i migdałami. Tak podane sprawdzi się jako pyszny deser po obiedzie lub kolacji. Dowiedz się z przepisu, jak je upiec.