Ciasto z wiśniami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

3

438 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

52 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

70 dekagramów

1 łyżeczka

1 szklanka

4 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię topimy i studzimy.

Krok 2

Ubić pianę z z 4 białek, w trakcie ubijania dodać cukier, na końcu 4 żółtka.

Krok 3

Masę delikatnie mieszamy z 2 szklankami mąki i łyżeczką proszku do pieczenia. Dodajemy Kasię i ponownie lekko mieszamy.

Krok 4

Ciasto wylewamy na wysmarowaną i wysypaną tartą bułką blachę (średniej wielkości). Na cieście układamy wydrylowane wiśnie.

Krok 5

Pieczemy w umiarkowanie gorącym piekarniku na jasnozłoty kolor.

Krok 6

Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej