Cukinie faszerowane kaszotto po meksykańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cukinie faszerowane kaszotto po meksykańsku

Autor: kuchniajoanny.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

39 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

250 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie myjemy, przekrawamy na połowę wzdłuż długiego boku i wydrążamy pestki oraz miąższ za pomocą małej łyżeczki. Połówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko solimy i odstawiamy.

Krok 2

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie na jasnobrązowy kolor. Dodajemy odsączoną kukurydzę oraz zawartość torebki z kaszotto i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pomidory, 250 ml wrzącej wody, raz jeszcze mieszamy i gotujemy ok 15 minut, aż kasza zmięknie (często mieszamy, inaczej kasza się przypali!)

Krok 3

Ugotowaną kaszę nakładamy łyżką do wydrążonych połówek cukinii. Wstawiamy do nagrzanego 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-30 minut (aż cukinia będzie miękka; sprawdzamy nakłuwając brzeg cukinii ostrym nożem). Gotowe!

1

Opinie o przepisie

  • Marcin Zyta

    Marcin Zyta , 27.03.2020

    Bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinie faszerowane kaszotto po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinie faszerowane kaszotto po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinie faszerowane kaszotto po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinie faszerowane kaszotto po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinie faszerowane kaszotto po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinie faszerowane kaszotto po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinie faszerowane kaszotto po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinie faszerowane kaszotto po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej