Cykoria w szynce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cykoria w szynce

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
344 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

158 osób wydrukowało

Pobierz pdf

190 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 plastrów

3 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

4 łyżki

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przekrój cykorię na pół i wytnij środek. Pozostałą część obgotuj w dwóch litrach wody z dodatkiem soku z cytryny przez około 4 minuty.

Krok 2

Przygotuj Fix Knorr zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Krok 3

Następnie osusz cykorię, zawiń ją w plastry szynki i ułóż płasko w naczyniu do zapiekania.

Krok 4

Piecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni, po czym wyjmij, zalej gotowym sosem i posyp serem. Wstaw ponownie do piekarnika na kilka minut, a następnie podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cykoria w szynce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cykoria w szynce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cykoria w szynce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cykoria w szynce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cykoria w szynce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cykoria w szynce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cykoria w szynce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cykoria w szynce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cykoria w szynceCykoria w szynce

Na cykorię warto zwrócić uwagę nie tylko ze względu na walory smakowe. Jej niewielkie główki doskonale nadają się do przygotowywania efektownie wyglądających przekąsek. Jest to roślina, którą można zakupić także w okresie zimowym, kiedy dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony. Podczas zakupów zwróć uwagę na jej kolor. Im bielsze są główki cykorii, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że będzie w niej wyczuwalny smak goryczki. Do jej obgotowania nie potrzebujesz wiele czasu, wystarczy zaledwie kilka minut. Osuszoną cykorię zawiń w plasterki szynki (najlepiej sprawdzi się parmeńska, ale możesz wykorzystać także inny rodzaj, np. szwarcwaldzką albo serrano), i zapiecz w naczyniu żaroodpornym. Przygotuj sos serowo-brokułowy, zalej zawartość naczynia i posyp serem. Wybierz jeden z pikantnych gatunków, tak aby jego smak był wyczuwalny w sosie. Po kilku minutach pieczenia, danie jest gotowe do podania. Serwuj je samodzielnie albo jako dodatek do mięs lub ryb. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji!