Cykoria zapiekana z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

188 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

246 osób wydrukowało

Pobierz pdf

401 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

250 mililitrów

1 łyżka

250 gramów

4 plastry

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 220°C. Odetnij dolne części cykorii i przekrój ja na pół. Zagotuj wodę w dużym garnku. Gotuj cykorie przez 10 minut. Dobrze odcedź. Lekko natłuść naczynie do pieczenia za pomocą 2 łyżek margaryny.

Krok 2

Wymieszaj razem mleko, gałkę muszkatołową i Bulion na włoszczyźnie Knorr. Gotuj przez 5 minut. Następnie dodaj 1 łyżkę mąki i cały czas mieszaj aż sos zgęstnieje. Dodaj połowę sera. Całość wymieszaj.

Krok 3

Owiń każdą cykorię w plasterek szynki i umieść w przygotowanym naczyniu żaroodpornym. Zalej sosem. Posyp pozostałym serem. Piecz przez 35 minut aż do uzyskania złocistego koloru.

przepisy.pl

Dobra rada:

Endywia kędzierzawa zwana jest również sałatą fryzowaną. Ma pofałdowane liście i lekko gorzki smak. Dodaj ją do zimowej sałatki.

1

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski

    Pomysł fajny :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cykoria zapiekana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cykoria zapiekana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cykoria zapiekana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cykoria zapiekana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cykoria zapiekana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cykoria zapiekana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cykoria zapiekana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cykoria zapiekana z boczkiemCykoria zapiekana z boczkiem

Cykoria zapiekana z boczkiem to danie inspirowane francuską klasyką. Warzywa zaserwowane są bowiem w wersji przypominającej gratin – to uwielbiany przez Francuzów sposób podawania zapieczonych ziemniaków. My proponujemy zamienić ziemniaki na cykorię, co pozwoli uzyskać niezwykle oryginalne i smaczne danie, odbiegające od codziennej rutyny. To propozycja dla tych, którzy nie boją się eksperymentów w kuchni i ciągle poszukują inspirujących rozwiązań kulinarnych. Sekret tego dania tkwi w mleczno-bulionowej zalewie, do której obowiązkowo należy dodać nieco gałki muszkatołowej. Ugotowane uprzednio główki cykorii należy zapiec właśnie w tej zalewie, dodatkowo mieszając ją z tartym serem. Polecamy zawinąć cykorię w plasterki aromatycznego boczku. W wersji dla jaroszy można mięsny dodatek pominąć. Tak zapieczona cykoria stanowi pyszne danie główne, ale jeśli chcesz, możesz wykorzystać ją jako warzywny dodatek lub przystawkę. Wszystko zależy od twojej pomysłowości.