Cynamonowe zwijańce

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

250 mililitrów

25 gramów

2.5 szklanki

nadzienie:

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże i łyżke cukru rozpuścic w 125 ml letniego mleka i odstawic w ciepłe miejsce.

Krok 2

Gdy wyrośnie połączyc z pozostałymi składnikami i wyrobic gładkie, lśniące ciasto, odstawic pod przykryciem do wyrośnięcia.

Krok 3

Przygotowac nadzienie :Kasię rozetrzec z cukrem i cynamonem.

Krok 4

Wyrośnięte ciasto wyrobic i rozwałkowac na grubośc ok. 1 cm i posmarowac nadzieniem.

Krok 5

Zrolowac, pokroic w plastry.

Krok 6

Ułożyc na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lub natłuszczonej, posmarowac żółtkiem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

Zobacz również