Cytrynowe magdalenki z lodami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

9

40 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

102 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.6 szklanki

0.3 szklanki

0.5 łyżeczki

2 łyżeczki

1 opakowanie

1 opakowanie

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuść w rondelku. Jajka ubij z cukrem na puch. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sok z cytryny. Wszystko wymieszaj mikserem. Na koniec dodaj przestudzoną Kasię, wymieszaj.

Krok 2

Metalową foremkę do magdalenek o wielkości 7cm wysmaruj Kasią i obsyp mąką. Do każdego wgłębienia włóż łyżkę ciasta. Odstaw na 10 minut.

Krok 3

W tym czasie nagrzej piekarnik do 180st.C Wstaw foremkę z ciasteczkami do piekarnika i piecz 10 minut.

Krok 4

Przygotuj małe miseczki. Na dno każdej wlej łyżkę sosu malinowego, włóż dwie kulki lodów i pokrojone owoce.

Krok 5

Podawaj z magdalenkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cytrynowe magdalenki z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cytrynowe magdalenki z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cytrynowe magdalenki z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cytrynowe magdalenki z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cytrynowe magdalenki z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cytrynowe magdalenki z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cytrynowe magdalenki z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cytrynowe magdalenki z lodamiCytrynowe magdalenki z lodami

Jeżeli chcesz urozmaicić klasyczny deser, do ulubionych lodów dodaj pyszne magdalenki. Te pochodzące z Francji ciasteczka o charakterystycznym kształcie muszelek, zyskały popularność na całym świecie. Ich delikatnie cytrynowy smak doskonale komponuje się z herbatą, kawą oraz lodami. Do upieczenia magdalenek potrzebujesz jajek, mąki, cukru, kostki do pieczenia oraz soku z cytryny. Ubij jajka z cukrem, a następnie dodaj resztę składników i starannie wymieszaj. Masę przełóż do specjalnych foremek i upiecz. Gotowe ciasteczka serwuj ze swoimi ulubionymi lodami – cytrynowe magdalenki znakomicie będą smakować z truskawkowymi albo śmietankowymi. Deser urozmaici polewa malinowa lub czekoladowa oraz owoce, możesz posypać go także wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. Dla lepszego efektu udekoruj całość bitą śmietaną i świeżą miętą. Cytrynowe magdalenki z lodami podawaj na deser po uroczystym obiedzie. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na francuskie ciasteczka i przekonaj się, jakie są pyszne.