Cytrynowe magdalenki z lodami

- Krok 1Kasię rozpuść w rondelku. Jajka ubij z cukrem na puch. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sok z cytryny. Wszystko wymieszaj mikserem. Na koniec dodaj przestudzoną Kasię, wymieszaj.
- Krok 2Metalową foremkę do magdalenek o wielkości 7cm wysmaruj Kasią i obsyp mąką. Do każdego wgłębienia włóż łyżkę ciasta. Odstaw na 10 minut.
- Krok 3W tym czasie nagrzej piekarnik do 180st.C Wstaw foremkę z ciasteczkami do piekarnika i piecz 10 minut.
- Krok 4Przygotuj małe miseczki. Na dno każdej wlej łyżkę sosu malinowego, włóż dwie kulki lodów i pokrojone owoce.
- Krok 5Podawaj z magdalenkami.

Cytrynowe magdalenki z lodami
Jeżeli chcesz urozmaicić klasyczny deser, do ulubionych lodów dodaj pyszne magdalenki. Te pochodzące z Francji ciasteczka o charakterystycznym kształcie muszelek, zyskały popularność na całym świecie. Ich delikatnie cytrynowy smak doskonale komponuje się z herbatą, kawą oraz lodami. Do upieczenia magdalenek potrzebujesz jajek, mąki, cukru, kostki do pieczenia oraz soku z cytryny. Ubij jajka z cukrem, a następnie dodaj resztę składników i starannie wymieszaj. Masę przełóż do specjalnych foremek i upiecz. Gotowe ciasteczka serwuj ze swoimi ulubionymi lodami – cytrynowe magdalenki znakomicie będą smakować z truskawkowymi albo śmietankowymi. Deser urozmaici polewa malinowa lub czekoladowa oraz owoce, możesz posypać go także wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. Dla lepszego efektu udekoruj całość bitą śmietaną i świeżą miętą. Cytrynowe magdalenki z lodami podawaj na deser po uroczystym obiedzie. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na francuskie ciasteczka i przekonaj się, jakie są pyszne.