Czekoladowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 opakowania

2.66 szklanki

0.75 szklanki

0.33 szklanki

0.75 szklanki

3 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

4 sztuki

0.75 szklanki

2 łyżeczki

0.33 szklanki

1.5 szklanki

polewa:

200 gramów

1 opakowanie

1.75 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na ok. 180°C. Kasią smarujemy foremkę do ciasta (o średnicy ok. 24-26cm).

Krok 2

W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce dokładnie trzeba mieszamy jajka, śmietanę i wanilię.

Krok 3

W mikserze ubijamy Kasię z olejem, później dolewamy wody. Dosypujemy suche składniki i miksujemy na małej prędkości.

Krok 4

Składniki z drugiej miski dosypujemy do reszty i miksujemy aż wszystko się połączy.

Krok 5

Ciasto przelewamy do foremki. Pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut. Można też sprawdzać patyczkiem czy jest już suche. Ciasto pozostawiamy w foremce do ostygnięcia (inaczej może nam opaść).

Krok 6

Polewa: W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę (miskę z czekoladą wkładamy do garnka z wodą i na gaz)

Krok 7

W misce na gładką masę ubijamy Kasię, potem dodajemy cukier puder/cukier i znów ubijamy, aż masa będzie puszysta.

Krok 8

Dodajemy ciepłą czekoladę i mieszamy dotąd aż składniki się połączą i nie będzie żadnych grudek.

Krok 9

Polewamy ciasto polewą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej