Czekoladowe

- Krok 1Nastawiamy piekarnik na ok. 180°C. Kasią smarujemy foremkę do ciasta (o średnicy ok. 24-26cm).
- Krok 2W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce dokładnie trzeba mieszamy jajka, śmietanę i wanilię.
- Krok 3W mikserze ubijamy Kasię z olejem, później dolewamy wody. Dosypujemy suche składniki i miksujemy na małej prędkości.
- Krok 4Składniki z drugiej miski dosypujemy do reszty i miksujemy aż wszystko się połączy.
- Krok 5Ciasto przelewamy do foremki. Pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut. Można też sprawdzać patyczkiem czy jest już suche. Ciasto pozostawiamy w foremce do ostygnięcia (inaczej może nam opaść).
- Krok 6Polewa: W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę (miskę z czekoladą wkładamy do garnka z wodą i na gaz)
- Krok 7W misce na gładką masę ubijamy Kasię, potem dodajemy cukier puder/cukier i znów ubijamy, aż masa będzie puszysta.
- Krok 8Dodajemy ciepłą czekoladę i mieszamy dotąd aż składniki się połączą i nie będzie żadnych grudek.
- Krok 9Polewamy ciasto polewą.
Przygotowanie