CZEKOLADOWY TORT PAVLOVEJ

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

12 sztuk

1 szczypta

550 gramów

1 łyżeczka

4 łyżki

50 gramów

0.5 litra

0.5 kilograma

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tort bezowy: ubić pianę z białek na sztywno razem ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo po łyżce cukru.

Krok 2

Gdy piana będzie już ubita, dodać łyżeczkę octu (dzięki niemu środek bezy będzie delikatny i ciągliwy, a z wierzchu stworzy się chrupiąca skórka), dosypać przesiane kakao (kakao musi być koniecznie przesiane, aby masa bezowa była idealnie gładka) oraz posiekaną czekoladę.

Krok 3

Ostatnie trzy składniki wmieszać do piany łyżką.

Krok 4

Blachę do pieczenia, dość dużą, wyłożyć papierem do pieczenia (aby papier miał dobrą przyczepność, blachę można wysmarować nieco olejem lub niewielką ilością masy bezowej). Masę bezową wyłożyć na papier, uformować kopiec, wyrównać.

Krok 5

Włożyć ciasto do bardzo gorącego piekarnika, nagrzanego przynajmniej do 180 stopni, dosłownie po minucie zmniejszyć temp. do 150 stopni. Wtedy skórka z wierzchu zetnie się i będzie chrupiąca, za to środek będzie się piekł powoli i będzie miękki i ciągnący.

Krok 6

Piec 1 godzinę i 15 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić bezę w nagrzanym piecu, przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia. Upieczoną i ostudzoną bezę posmarować ubitą na sztywno śmietaną kremówką, poukładać na niej owoce i posypać startą czekoladą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • CZEKOLADOWY TORT PAVLOVEJ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • CZEKOLADOWY TORT PAVLOVEJ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • CZEKOLADOWY TORT PAVLOVEJ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • CZEKOLADOWY TORT PAVLOVEJ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • CZEKOLADOWY TORT PAVLOVEJ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • CZEKOLADOWY TORT PAVLOVEJ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • CZEKOLADOWY TORT PAVLOVEJ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej