Czeskie knedle z natką pietruszki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czeskie knedle

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżeczki

1 sztuka

500 mililitrów

6 sztuk

8 dekagramów

1 pęczek

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułki pokrój w kostkę, wrzuć do miski i zalej mlekiem.

Krok 2

W czasie, gdy bułki będą nasiąkać mlekiem, utrzyj 6 żółtek z masłem oraz 2 łyżeczkami Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr.

Krok 3

Wyciśnij z bułek mleko, tak, żeby były jedynie rozmoczone, dorzuć 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i zmiksuj z wcześniej przygotowanymi żółtkami.

Krok 4

Ubij białka na pianę. Dodaj do bułek i delikatnie wymieszaj.

Krok 5

W wysokim garnku zagotuj wodę i lekko ją posól. Z ciasta uformuj wałek. Kuchenną serwetę sparz wrzątkiem i odciśnij z niej wodę. Posmaruj ją masłem lub margaryną i ułóż w posmarowanym miejscu ciasto.

Krok 6

Zawiń knedla w serwetę, a jej końce przywiąż do drewnianego patyka (może być drewniana łyżka). Ułóż łyżkę w poprzek garnka tak, aby knedel zanurzył się w wodzie. Gotujemy około 40-50 minut na małym ogniu. Po wyciągnięciu z wody knedel powinien przez kilka minut stygnąc, potem pokrój go na plastry.

Krok 7

Sos borowikowy Knorr wymieszaj z 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Podawaj z pokrojonymi w plastry knedlami.

tommy

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czeskie knedle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czeskie knedle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czeskie knedle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czeskie knedle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czeskie knedle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czeskie knedle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czeskie knedle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czeskie knedle - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej