PRZEPISY.PL

Czeskie knedle

  • 30
  • 2
  • Średnie
  • 0
12
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • mleko500 ml
  • masło8 dkg
    • Krok 1

      Bułki pokrój w kostkę, wrzuć do miski i zalej mlekiem.
    • Krok 2

      W czasie, gdy bułki będą nasiąkać mlekiem, utrzyj 6 żółtek z masłem oraz 2 łyżeczkami Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr.
    • Krok 3

      Wyciśnij z bułek mleko, tak, żeby były jedynie rozmoczone, dorzuć 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i zmiksuj z wcześniej przygotowanymi żółtkami.
    • Krok 4

      Ubij białka na pianę. Dodaj do bułek i delikatnie wymieszaj.
    • Krok 5

      W wysokim garnku zagotuj wodę i lekko ją posól. Z ciasta uformuj wałek. Kuchenną serwetę sparz wrzątkiem i odciśnij z niej wodę. Posmaruj ją masłem lub margaryną i ułóż w posmarowanym miejscu ciasto.
    • Krok 6

      Zawiń knedla w serwetę, a jej końce przywiąż do drewnianego patyka (może być drewniana łyżka). Ułóż łyżkę w poprzek garnka tak, aby knedel zanurzył się w wodzie. Gotujemy około 40-50 minut na małym ogniu. Po wyciągnięciu z wody knedel powinien przez kilka minut stygnąc, potem pokrój go na plastry.
    • Krok 7

      Sos borowikowy Knorr wymieszaj z 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Podawaj z pokrojonymi w plastry knedlami.

    Więcej przepisów z tym produktem

    Przyprawa Uniwersalna Delikat KnorrZobacz wszystkie

    Komentarze (0)

    Podobne przepisy:

    61
    osób dodało do Mniamlisty
    30''
    4
    Łatwe
    126
    osób dodało do Mniamlisty
    60''
    4
    Łatwe
    221
    osób dodało do Mniamlisty
    45''
    4
    Łatwe
    110
    osób dodało do Mniamlisty
    15''
    2
    Łatwe