Dip do pieczonych ziemniaków i dań z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

460 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

126 osób wydrukowało

Pobierz pdf

214 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

500 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

4 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostkę Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w 100 mililitrach wrzącej wody i odstaw do ostudzenia.

Dip do pieczonych ziemniaków i dań z grilla - Krok 1

Krok 2

Schłodzony rosół dokładnie wymieszaj z jogurtem, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek oraz posiekanymi ziołami.

Dip do pieczonych ziemniaków i dań z grilla - Krok 2

Krok 3

Na koniec dodaj 4-6 łyżek śmietany, wymieszaj i podawaj.

Dip do pieczonych ziemniaków i dań z grilla - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip do pieczonych ziemniaków i dań z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip do pieczonych ziemniaków i dań z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip do pieczonych ziemniaków i dań z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip do pieczonych ziemniaków i dań z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip do pieczonych ziemniaków i dań z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip do pieczonych ziemniaków i dań z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip do pieczonych ziemniaków i dań z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pleśniak z agrestem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip do pieczonych ziemniaków i dań z grillaDip do pieczonych ziemniaków i dań z grilla

Doskonale podkreśla smak pieczonych warzyw, mięs, kopytek i klusek śląskich. Jest również obowiązkowym punktem na stole podczas wakacyjnego grillowania. Mowa o dipie do pieczonych ziemniaków lub potraw z grilla. Przygotujesz go dość szybko z zaledwie kilku składników – kostki rosołowej, świeżych ziół, śmietany, jogurtu, oliwy i soku z cytryny. Zacznij od przyrządzenia rosołu, on bowiem będzie stanowił bazę i sprawi, że całość nabierze wyrazistego smaku. Po ostudzeniu zmieszaj go z jogurtem oraz oliwą z oliwek, a także z posiekanymi ziołami i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Na koniec dołącz kilka łyżek śmietany, dzięki której dip będzie miał kremową konsystencję. Serwuj go z warzywami i mięsami z grilla, piekarnika lub przyrządzonymi na parze. Jeśli chcesz urozmaicić prostą przekąskę, jak np. nachosy czy paluchy z ciasta francuskiego, również podaj do nich dip. Spróbuj go i przekonaj się, jak wiele potraw dobrze się z nim komponuje. Z przepisu dowiesz się, jak go przyrządzić krok po kroku.