Dip do pieczonych ziemniaków i dań z grilla
łatwe
259 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
500 mililitrów
1 łyżka
2 łyżki
4 łyżki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuść kostkę Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w 100 mililitrach wrzącej wody i odstaw do ostudzenia.

Krok 2
Schłodzony rosół dokładnie wymieszaj z jogurtem, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek oraz posiekanymi ziołami.

Krok 3
Na koniec dodaj 4-6 łyżek śmietany, wymieszaj i podawaj.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dip do pieczonych ziemniaków i dań z grilla
Doskonale podkreśla smak pieczonych warzyw, mięs, kopytek i klusek śląskich. Jest również obowiązkowym punktem na stole podczas wakacyjnego grillowania. Mowa o dipie do pieczonych ziemniaków lub potraw z grilla. Przygotujesz go dość szybko z zaledwie kilku składników – kostki rosołowej, świeżych ziół, śmietany, jogurtu, oliwy i soku z cytryny. Zacznij od przyrządzenia rosołu, on bowiem będzie stanowił bazę i sprawi, że całość nabierze wyrazistego smaku. Po ostudzeniu zmieszaj go z jogurtem oraz oliwą z oliwek, a także z posiekanymi ziołami i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Na koniec dołącz kilka łyżek śmietany, dzięki której dip będzie miał kremową konsystencję. Serwuj go z warzywami i mięsami z grilla, piekarnika lub przyrządzonymi na parze. Jeśli chcesz urozmaicić prostą przekąskę, jak np. nachosy czy paluchy z ciasta francuskiego, również podaj do nich dip. Spróbuj go i przekonaj się, jak wiele potraw dobrze się z nim komponuje. Z przepisu dowiesz się, jak go przyrządzić krok po kroku.