Dip do pieczonych ziemniaków i dań z grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dip do pieczonych ziemniaków i dań z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
480 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

143 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

258 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

500 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

4 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostkę Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w 100 mililitrach wrzącej wody i odstaw do ostudzenia.

Dip do pieczonych ziemniaków i dań z grilla - Krok 1

Krok 2

Schłodzony rosół dokładnie wymieszaj z jogurtem, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek oraz posiekanymi ziołami.

Dip do pieczonych ziemniaków i dań z grilla - Krok 2

Krok 3

Na koniec dodaj 4-6 łyżek śmietany, wymieszaj i podawaj.

Dip do pieczonych ziemniaków i dań z grilla - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip do pieczonych ziemniaków i dań z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip do pieczonych ziemniaków i dań z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip do pieczonych ziemniaków i dań z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip do pieczonych ziemniaków i dań z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip do pieczonych ziemniaków i dań z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip do pieczonych ziemniaków i dań z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip do pieczonych ziemniaków i dań z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dip do pieczonych ziemniaków i dań z grilla - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sakiewki ze szpinakiem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip do pieczonych ziemniaków i dań z grillaDip do pieczonych ziemniaków i dań z grilla

Doskonale podkreśla smak pieczonych warzyw, mięs, kopytek i klusek śląskich. Jest również obowiązkowym punktem na stole podczas wakacyjnego grillowania. Mowa o dipie do pieczonych ziemniaków lub potraw z grilla. Przygotujesz go dość szybko z zaledwie kilku składników – kostki rosołowej, świeżych ziół, śmietany, jogurtu, oliwy i soku z cytryny. Zacznij od przyrządzenia rosołu, on bowiem będzie stanowił bazę i sprawi, że całość nabierze wyrazistego smaku. Po ostudzeniu zmieszaj go z jogurtem oraz oliwą z oliwek, a także z posiekanymi ziołami i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Na koniec dołącz kilka łyżek śmietany, dzięki której dip będzie miał kremową konsystencję. Serwuj go z warzywami i mięsami z grilla, piekarnika lub przyrządzonymi na parze. Jeśli chcesz urozmaicić prostą przekąskę, jak np. nachosy czy paluchy z ciasta francuskiego, również podaj do nich dip. Spróbuj go i przekonaj się, jak wiele potraw dobrze się z nim komponuje. Z przepisu dowiesz się, jak go przyrządzić krok po kroku.