Pieczarki z oliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczarki z oliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
121 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

150 osób wydrukowało

Pobierz pdf

202 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

12 sztuk

4 sztuki

3 łyżki

0.5 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój pieczarki na cienkie plastry. Gotuj je w osolonej, wrzącej wodzie około 3 minut.

Pieczarki z oliwkami - Krok 1

Krok 2

Czosnek drobno posiekaj i wymieszaj z osączonymi pieczarkami. Posiekaj również pietruszkę.

Pieczarki z oliwkami - Krok 2

Krok 3

Oliwki pokrój w plasterki, dodaj do pietruszki i wymieszaj z 2 łyżkami octu, 2 łyżkami oliwy i Sosem sałatkowym greckim Knorr.

Pieczarki z oliwkami - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj z pieczarkami, włóż do szczelnego naczynia na minimum 6 godzin.

Pieczarki z oliwkami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczarki z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczarki z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczarki z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczarki z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczarki z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczarki z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczarki z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczarki z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Serowe kąski
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczarki z oliwkamiPieczarki z oliwkami

Czym cechują się idealne przekąski na przyjęcie? Powinny być – przede wszystkim – smaczne, poręczne i efektowne. Wszystkie z wymienionych cech można przypisać do tapas z tego przepisu. Jego bazę stanowią pieczarki, które najpierw należy obrać ze skórki, a następnie pokroić na cienkie plastry podobnej grubości. Grzyby ugotuj we wrzącej wodzie. Odsącz je i wymieszaj z drobno posiekanym czosnkiem. Następnie dodaj do nich czarne oliwki wymieszane z pokrojoną natką pietruszki, octem balsamicznym, oliwą z oliwek i sosem sałatkowym. Tak przygotowane pieczarki umieść na kilka godzin w chłodnym miejscu. Dzięki temu nabiorą wyrazistego smaku. Poporcjuj je i podawaj w małych miseczkach, przystrojone listkami świeżej pietruszki. Sprawdzi się również ich serwowanie na chrupiących grzankach przyrządzonych poprzez zapieczenie kromek chleba tostowego. Koniecznie wypróbuj naszą propozycję na smaczną przystawkę na przyjęcie, którą z powodzeniem zaserwujesz również jako przekąskę między posiłkami. Pamiętaj, aby podzielić się swoją opinią w komentarzu.