Dorsz pieczony z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią i sosem pieprzowym
łatwe
211 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
4 łyżki
1 opakowanie
8 sztuk
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Każdy z filetów przekrój na dwie jednakowe połówki. Następnie posmaruj je sosem Hellmann’s Green Pepper.

Krok 2
Na czterech kawałkach ryby połóż po 2 pomidory suszone, krążki cebuli oraz listki bazylii. Następnie każdą tak przygotowaną porcję przykryj pozostałym kawałkiem ryby.

Krok 3
Tak przygotowaną rybę zawiń w folię aluminiową, każdą porcję osobno. Rybę ułóż na rozgrzanym grillu. Opiekaj ok. 8-10 minut odwracając rybę w połowie czasu pieczenia.

Krok 4
Sos sałatkowy włoski Knorr wymieszaj z trzema łyżkami wody oraz oliwą z suszonych pomidorów. Rukolę wymieszaj z płatkami parmezanu, polej przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj. Gotową rybę odwiń z folii i podawaj z przygotowaną sałatą oraz chrupiącą bagietką lub pieczonymi ziemniakami.


Dobra rada:
Bagietkę skrop oliwą i natrzyj ząbkiem czosnku – w takiej postaci opiecz ją na grillu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dorsz pieczony z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią i sosem pieprzowym
Jeśli szukasz doskonałego sposobu na przygotowanie rybnego dania, koniecznie wypróbuj przepis na pieczonego dorsza z suszonymi pomidorami. Pamiętaj, że idealnym dodatkiem do niego będzie aromatyczny sos pieprzowy. Oprócz suszonych pomidorów, na każdym kawałku dorsza połóż krążki cebuli oraz listki bazylii. Dobrym pomysłem będzie także dodanie posiekanej drobno natki pietruszki. Przygotowaną w ten sposób porcję przykryj pozostałym kawałkiem ryby i zawiń w folię. Nie zapomnij, by podczas opiekania rybę przewrócić w połowie zalecanego czasu na drugą stronę (dzięki temu równomiernie się upiecze). Gotowe danie podawaj razem z połówkami cytryny do wyciśnięcia oraz pieczonymi ziemniakami lub chrupiącą bagietką. Jako dodatek do pieczonego dorsza idealnie sprawdzi się także sałatka. Rukolę wymieszaj z płatkami parmezanu i polej przyrządzonym uprzednio sosem (wystarczy, że sos sałatkowy połączysz z trzema łyżkami wody oraz oliwą z suszonych pomidorów). Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła!