Dorsz pieczony z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią i sosem pieprzowym
łatwe
211 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
4 łyżki
1 opakowanie
8 sztuk
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Każdy z filetów przekrój na dwie jednakowe połówki. Następnie posmaruj je sosem Hellmann's Green Pepper.

Krok 2
Na czterech kawałkach ryby połóż po 2 pomidory suszone, krążki cebuli oraz listki bazylii. Następnie każdą tak przygotowaną porcję przykryj pozostałym kawałkiem ryby.

Krok 3
Tak przygotowaną rybę zawiń w folię aluminiową, każdą porcję osobno. Rybę ułóż na rozgrzanym grillu. Opiekaj ok. 8-10 minut odwracając rybę w połowie czasu pieczenia.

Krok 4
Sos sałatkowy włoski Knorr wymieszaj z trzema łyżkami wody oraz oliwą z suszonych pomidorów. Rukolę wymieszaj z płatkami parmezanu, polej przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj. Gotową rybę odwiń z folii i podawaj z przygotowaną sałatą oraz chrupiącą bagietką lub pieczonymi ziemniakami.


Dobra rada:
Bagietkę skrop oliwą i natrzyj ząbkiem czosnku – w takiej postaci opiecz ją na grillu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dorsz pieczony z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią i sosem pieprzowym
Jeśli szukasz doskonałego sposobu na przygotowanie rybnego dania, koniecznie wypróbuj przepis na pieczonego dorsza z suszonymi pomidorami. Pamiętaj, że idealnym dodatkiem do niego będzie aromatyczny sos pieprzowy. Oprócz suszonych pomidorów, na każdym kawałku dorsza połóż krążki cebuli oraz listki bazylii. Dobrym pomysłem będzie także dodanie posiekanej drobno natki pietruszki. Przygotowaną w ten sposób porcję przykryj pozostałym kawałkiem ryby i zawiń w folię. Nie zapomnij, by podczas opiekania rybę przewrócić w połowie zalecanego czasu na drugą stronę (dzięki temu równomiernie się upiecze). Gotowe danie podawaj razem z połówkami cytryny do wyciśnięcia oraz pieczonymi ziemniakami lub chrupiącą bagietką. Jako dodatek do pieczonego dorsza idealnie sprawdzi się także sałatka. Rukolę wymieszaj z płatkami parmezanu i polej przyrządzonym uprzednio sosem (wystarczy, że sos sałatkowy połączysz z trzema łyżkami wody oraz oliwą z suszonych pomidorów). Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła!