Dorsz pieczony z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią i sosem pieprzowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorsz pieczony z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią i sosem pieprzowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
71 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

111 osób wydrukowało

Pobierz pdf

211 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

1 opakowanie

8 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Każdy z filetów przekrój na dwie jednakowe połówki. Następnie posmaruj je sosem Hellmann's Green Pepper.

Dorsz pieczony z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią i sosem pieprzowym - Krok 1

Krok 2

Na czterech kawałkach ryby połóż po 2 pomidory suszone, krążki cebuli oraz listki bazylii. Następnie każdą tak przygotowaną porcję przykryj pozostałym kawałkiem ryby.

Dorsz pieczony z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią i sosem pieprzowym - Krok 2

Krok 3

Tak przygotowaną rybę zawiń w folię aluminiową, każdą porcję osobno. Rybę ułóż na rozgrzanym grillu. Opiekaj ok. 8-10 minut odwracając rybę w połowie czasu pieczenia.

Dorsz pieczony z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią i sosem pieprzowym - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy włoski Knorr wymieszaj z trzema łyżkami wody oraz oliwą z suszonych pomidorów. Rukolę wymieszaj z płatkami parmezanu, polej przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj. Gotową rybę odwiń z folii i podawaj z przygotowaną sałatą oraz chrupiącą bagietką lub pieczonymi ziemniakami.

Dorsz pieczony z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią i sosem pieprzowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Bagietkę skrop oliwą i natrzyj ząbkiem czosnku – w takiej postaci opiecz ją na grillu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz pieczony z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią i sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz pieczony z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią i sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz pieczony z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią i sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz pieczony z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią i sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz pieczony z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią i sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz pieczony z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią i sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz pieczony z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią i sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz pieczony z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią i sosem pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dorsz pieczony z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią i sosem pieprzowymDorsz pieczony z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią i sosem pieprzowym

Jeśli szukasz doskonałego sposobu na przygotowanie rybnego dania, koniecznie wypróbuj przepis na pieczonego dorsza z suszonymi pomidorami. Pamiętaj, że idealnym dodatkiem do niego będzie aromatyczny sos pieprzowy. Oprócz suszonych pomidorów, na każdym kawałku dorsza połóż krążki cebuli oraz listki bazylii. Dobrym pomysłem będzie także dodanie posiekanej drobno natki pietruszki. Przygotowaną w ten sposób porcję przykryj pozostałym kawałkiem ryby i zawiń w folię. Nie zapomnij, by podczas opiekania rybę przewrócić w połowie zalecanego czasu na drugą stronę (dzięki temu równomiernie się upiecze). Gotowe danie podawaj razem z połówkami cytryny do wyciśnięcia oraz pieczonymi ziemniakami lub chrupiącą bagietką. Jako dodatek do pieczonego dorsza idealnie sprawdzi się także sałatka. Rukolę wymieszaj z płatkami parmezanu i polej przyrządzonym uprzednio sosem (wystarczy, że sos sałatkowy połączysz z trzema łyżkami wody oraz oliwą z suszonych pomidorów). Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła!